Barion Pixel

Foszlós fonott kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 1 nagy vagy 2 közepes kalácshoz

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

A mi családunkban az a szokás, hogy húsvétkor a főtt sonka-kolbász-tojás mellé fonott kalácsot eszünk. Persze ezt meg lehet venni boltban is, de minek tennénk ilyet, ha pár perces munkával a boltinál sokkal finomabbat készíthetünk saját kezűleg?

 

Hozzávalók (egy nagy vagy két közepes kalácshoz)

  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 10 dkg cukor (fele lehet vaníliás cukor)
  • 1,2 dl olaj
  • 1,2 dl langyos víz
  • 1,3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 egész tojás
  • a kenéshez egy tojás, fél dl tej és egy evőkanál (vaníliás) cukor


Elkészítés

Minden hozzávalót belemérek egy tálba és hagyom a gépet dolgozni. Legalább 10-15 percig dolgozhat, hogy könnyű, hólyagos tésztát dagasszon. Az sem baj, ha kicsit ragadós a tészta, ugyan nehéz vele dolgozni, de annál foszlósabb, finomabb lesz a végeredmény.

Ha kész a gép, félreteszem meleg helyre pihenni, hogy kétszeresére keljen. Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom. Ha egy kalácsot készítek belőle, három egyforma részre osztom a tésztát, ha két kalács a terv, értelemszerűen hat részre. 
A két tenyerem között az egyes adagokból hosszú, de legalább két ujjnyi vastag hurkákat hengerelek. Én most hármas fonással dolgoztam, ezért három hurkának a végét összefogtam, és mint a nagylányom haját, befontam a tésztákat is. Az elejét és a végét összenyomtam, és a kalács alá hajtottam, hogy szép gusztusos kalácsokat kapjak.
Sütőpapíros tepsire fektettem őket egymástól jó távol, és újabb 35-40 percig hagytam pihenni. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Mielőtt a sütőbe toltam volna, mindkét kalácsot lekentem felvert tojással, és megszórtam cukorral. 30 perc után, mikor már kezd szépen barnulni, a langyos tejben elkevert cukorral is megkenem, és újabb 10 percig sütöm, vagy amíg a kívánt aranybarna színt eléri. 

 

 

A kész kalács legjobb vajjal és lekvárral, de fogyasztható a húsvét egyéb kötelező kellékei mellé is, sőt fagyasztható is, így akár előre is dolgozhatunk, ha kedvünk van.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!