Barion Pixel

Foszlós kalács alaprecept – lábtörlő formában

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 1 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

A kalácsnak nem csak akkor van nálunk nagy keletje, ha a hagyományos, fonott formában kerül az asztalra, hanem briósként, akár töltve, akár töltelék nélkül is elfogy. Most egy kicsit variáltam a kakaós és a sima tésztával, eljátszottam az elrendezésükkel, és egy igazán látványos finomság kerekedett ki belőle 🙂

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor (édesszájúaknak lehet picit több)
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A kakaóporon kívül minden hozzávalót belemérek-morzsolok a dagasztóüstbe (a margarint a tejjel egy picit meglangyosítom, de nem kell annyira, hogy folyjon). Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragadós tésztát kapok. A tésztát elfelezem, egyik felét félreteszem, a másik felébe beledolgozom a kakaóport (ezt előtte 2-3 kanál vízzel elkeverem, és úgy adom hozzá). Kis gömböcöket formázok belőle, és legalább egy órára félreteszem kelni.

Ezidő alatt a tészta duplájára kel:

A duplájára kelt tésztákat 16-16 egyforma darabra osztom, és kb. 40 cm hosszú kígyókat formázok belőlük.

A hengereket felváltva elkezdem felsorakoztatni egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Hagyok közöttük helyet, mert a tészta még kelni fog. 9 fehér és 9 barna került egymás mellé. Ezután elkezdem keresztben befűzni egyesével a megmaradt szálakat, azokat is felváltva: egy fehér, egy barna. Kicsit sziszifuszinak tűnik, de higgyétek el, megéri 🙂

Úgy osztom el a tésztát, hogy 2 fehér és 2 barna megmaradjon, ezekkel zárom le a lábtörlő széleit. Kicsit meg is nyomkodom őket, hogy szebben mutassanak.

Újra félreteszem 40-45 percre pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt lekenem a kalácsot felvert tojással

25 perc alatt szép barnára sütöm.

Megvágva márványos, igazán tetszetős mintát kapok. A tésztája pedig még másnap is finom, nem száraz.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!