Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
A kalácsnak nem csak akkor van nálunk nagy keletje, ha a hagyományos, fonott formában kerül az asztalra, hanem briósként, akár töltve, akár töltelék nélkül is elfogy. Most egy kicsit variáltam a kakaós és a sima tésztával, eljátszottam az elrendezésükkel, és egy igazán látványos finomság kerekedett ki belőle 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 20 dkg langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor (édesszájúaknak lehet picit több)
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A kakaóporon kívül minden hozzávalót belemérek-morzsolok a dagasztóüstbe (a margarint a tejjel egy picit meglangyosítom, de nem kell annyira, hogy folyjon). Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragadós tésztát kapok. A tésztát elfelezem, egyik felét félreteszem, a másik felébe beledolgozom a kakaóport (ezt előtte 2-3 kanál vízzel elkeverem, és úgy adom hozzá). Kis gömböcöket formázok belőle, és legalább egy órára félreteszem kelni.
Ezidő alatt a tészta duplájára kel:
A duplájára kelt tésztákat 16-16 egyforma darabra osztom, és kb. 40 cm hosszú kígyókat formázok belőlük.
A hengereket felváltva elkezdem felsorakoztatni egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Hagyok közöttük helyet, mert a tészta még kelni fog. 9 fehér és 9 barna került egymás mellé. Ezután elkezdem keresztben befűzni egyesével a megmaradt szálakat, azokat is felváltva: egy fehér, egy barna. Kicsit sziszifuszinak tűnik, de higgyétek el, megéri 🙂
Úgy osztom el a tésztát, hogy 2 fehér és 2 barna megmaradjon, ezekkel zárom le a lábtörlő széleit. Kicsit meg is nyomkodom őket, hogy szebben mutassanak.
Újra félreteszem 40-45 percre pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt lekenem a kalácsot felvert tojással
25 perc alatt szép barnára sütöm.
Megvágva márványos, igazán tetszetős mintát kapok. A tésztája pedig még másnap is finom, nem száraz.