Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 szeletes zsúrtorta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Itt van az ősz, itt van újra… de ha véletlen mégsincs éppen ősz, de van mirelit gesztenyénk, és akad némi dió is a hűtőben, az év bármely részében elkészíthetjük ezt a csodás tortát – még csak alkalom sem kell hozzá a karamelldísztől sem kell félni, egy kis gyakorlással és némi fantáziával csodás díszeket lehet belőle alkotni. (A készítéséről a leírást megtalálod itt)
Hozzávalók
A piskótához
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor (egy része lehet vaníliás cukor is)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 csapott evőkanál darált dió
A krémhez
- 25 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
- 2,5 dl cukrozott habtejszín
- 1 kávéskanál habfixáló (Dr. Oetker)
A karamellhez
- 10 dkg kristálycukor
Elkészítés
180 fokra előmelegítem a sütőt, és egy zsúrtorta formát alulról sütőpapírral kibélelek, a belső oldalát pedig margarinnal vagy zsírral vékonyan kikenem, és liszttel kiszórom.
A piskótával folytatom. A torta alapja ugyanis nem más, mint egy daráltdióval feldobott piskóta. Ezt úgy készítem, hogy az egész tojásokat elkezdem robotgéppel habosítani. Először kis fokozaton, majd hozzáadom a cukrot, a csipet sót, és jól felhabosítom. Végül hozzáadom a liszttel elkevert sütőport is, és egy lapát segítségével óvatosan a tojáshoz keverem. Ezután már csak a darált diót keverem hozzá, és a formába öntöm.
Párszor odaütögetem a munkalaphoz, hogy egyenletesen elterüljön a tészta, majd a sütőbe tolom, kb. 25 percre.
Tűpróbával ellenőrzöm: ha a közepébe szúrt fogvájó tisztán jön ki a sütiből, kész a piskóta 🙂 Ekkor formástól egy rácsra teszem hűlni. 10 perc hűlés után egy késsel körbevágom, és a forma szélét leveszem, így hagyom teljesen kihűlni. Csak ezután vágom egy éles késsel félbe.
A krémhez a gesztenyét egy villával összetöröm, és eldolgozom benne a fixálót. Közben a hideg habtejszínt robotgéppel kemény habbá verem. A habot több részletben a gesztenyemasszához keverem, ügyelve, hogy minél kevésbé törjem össze a habot. Ezután jön a töltés 🙂 a torta alsó felét visszateszem a formába, és a krém felét ráegyengetem. Jöhet a torta teteje is, és csak ekkor veszem le a forma oldalát. A maradék krémmel bevonom a torta tetejét és oldalát is, és egy simítóval egyenesre igazítom.
Végül a karamellformákkal díszítem (pár diót is megmártok a karamellben, nagyon finom lesz tőle), az itt leírt módon, és hűtőbe teszem pár órára.
Nagyon látványos és finom torta az eredmény, ami alkalomra vagy csak úgy is megállja a helyét 🙂