Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egy könnyű kis esti vacsora vagy egy tartalmasabb ebéd előtt előételként is kiváló ez a leves.
Hozzávalók
- 40 dkg gomba (én csiperkét szoktam, most épp barnát vettem)
- egy közepes fej vöröshagyma
- egy fej fokhagyma
- 2 közepes répa
- egy fehérrépa
- kis darab zeller
- egy csomó zöldségzöldje
- egy evőkanál liszt
- só, bors, pirospaprika
- eperlevél tészta (vagy házi csipetke, vagy ami épp kéznél van)
Elkészítés
Először is megpucolom a gombát és a többi zöldséget.
Kevés olajon megdinsztelem a negyedekre vágott répát, a félbevágott fehérrépát, a kockára vágott zellert, az egész vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket. Mikor már finoman illatozik, meghintem a liszttel és a pirospaprikával, és elkeverem.
Közben a gombafejeket félbevágom, majd vékony (kb 2-3 mm vékony) csíkokra.
Felöntöm vízzel, a fűszerekkel ízesítem, majd fedő alatt addig főzöm, hogy már csak kicsit ropogjon a répa. Ekkor beleteszem a gombát és a cérnával összekötött petrezselyemzöldet is, és 10 percig főzöm.
A végén beleszórom az eperlevél tésztát, és mindennel együtt puhára főzöm. Tejföllel tálalom.