Barion Pixel

Gyömbér – a csípős csodaszer

Szerző:

Összes recept, Trükkök és praktikák

Lassan kifelé megyünk a farsangi (és az influenza-) szezonból, sok helyen már el is búcsúztatták a telet, várjuk a tavaszt. Azonban ilyenkor is fokozottan kell figyelnünk a megfázás elkerülésére, hiszen éppen ebben az átmeneti időszakban a legkönnyebb egy meghűlést összeszedni. Kisgyermekes anyukaként igyekszem a természetes megelőzési formákat, gyógymódokat alkalmazni. Azt viszont már kevesen tudják, hogy attól, hogy valami erősít és gyógyít, még lehet finom is. Fűszernövényeink közül sok gyógynövény is, ezek közül egyik kedvencem a gyömbér.

Mire használjuk?

A gyömbér számtalan felhasználási módja ismert – csak hogy párat említsek:

  • használjuk mézeskalács és kekszek sütésekor őrölt formában (vagy fűszerkeverékben)
  • teát főzünk belőle (vágva, reszelve)
  • levesek, főzelékek, szószok, mártások ízesítője
  • forralt bort, likőröket teszünk vele pikánssá
  • keleti ételek elmaradhatatlan fűszernövénye
  • egyes zöldségek és gyümölcsök eltevésénél is használjuk (pl. uborka, tök)
  • frissítő íze és hatása miatt üdítőt (pl. gyömbérsört) is készíthetünk belőle
  • immunerősítő hatását használjuk (pl. mézzel eltéve)
Kép forrása: www.hazipatika.com

De tudod-e, hogy mi is ez a növény, honnan származik és mi mindenre jó? Most megtudhatod 🙂

Honnan származik a gyömbér?

A gyömbér a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Nevezik egyszerűen gyömbérnek, illetve fűszergyömbérnek. Kínában időszámításunk előtt évszázadokkal is használták, majd a középkori fűszerkereskedelem egyik fontos elemét adta. A mai kereskedelemben kapható gyömbér Dél-Ázsiából, Dél-Amerikából vagy Nyugat-Afrikából kerül a boltok polcaira.
A gyömbérnek a gyökértörzsét használjuk, ez adja a jellegzetesen csípős, kesernyés ízt. Sajátos illatát pedig gingerol tartalmú illóolaja biztosítja.

Milyen hatásai vannak?

Nemcsak illata és íze miatt alkalmazzuk, hanem számos jelentős élettani és gyógyhatása miatt is:

  • csökkenti a hányingert (kismamák és utazási betegséggel küzdők ismerhetik ezt a hatását)
  • remek gyomorerősítő
  • erős vírusölő és gombaölő hatóanyagot is tartalmaz, ezáltal csökkenti a lázat és a köhögést is
  • növeli az étvágyat
  • segíti az emésztést
  • hasi görcsök és puffadás ellen is kiváló
  • gyulladáscsökkentő hatású (ízületi gyulladás csökkentésében is nagyon hatékony)
  • fájdalomcsillapító (pl. fogfájás, menstruációs görcsök és migrén esetén is)
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • csökkenti a vérnyomást (vérhígító tulajdonsága miatt)
  • kísérletek azt mutatták ki, hogy antioxidáns tulajdonságai sem elhanyagolhatóak
  • az inzulin hatékonyságát növelve segít a vércukorszintet rendben tartani
  • szíverősítő
  • fokozza a veseműködést, így segít megszabadulni a felraktározott vízfeleslegtől
  • kutatások szerint a rákos megbetegedéseknél a kóros sejtek pusztításában segít
  • tisztítja a bőrt, elűzi a pattanásokat
  • a vérkeringés támogatásával segít a haj erősödését és növekedését gyorsítja
  • vérbőséget okoz bőrre kenve, ezért melegségérzetet ad

Mikor NE használjuk?

Használata nem ajánlott az alábbi esetekben:

  • ha érzékenyek vagyunk rá, mert túlérzékenységi reakciót válthat ki
  • kisgyermekeknek nem ajánlott
  • alkalmazása várandósság alatt csak kis mennyiségben javallott

És most lássunk pár felhasználási módot részletesen is!

  • Immunerősítésre, fájdalomcsillapításra és köhögésre: fogj egy hüvelykujjnyi darab gyömbérgyökeret, pucold meg, vágd 1 mm vékony szeletekre, majd csorgass rá annyi mézet, ami bőven ellepi. Tedd hűtőbe 3-4 napra, naponta kétszer keverd meg. Pár nap alatt jól átjárja a gyömbér a mézet, torokfájás esetén nyalogass el pár kanálnyit ebből a mézből, azonnal segíteni fog!
  • Ha bírod a csípős dolgokat, a fenti mézes gyömbérkarikát akár el is rágcsálhatod, töményen sokkal erőteljesebb hatást vált ki, azonnal csökkenti a köhögési ingert (gyermekeknek nem ajánlott)
  • Főzz belőle gyömbérteát: egy nagyobb darabot (kb. ökölnyi) megpucolsz, majd 20 percig főzöd 2 liter vízben
Kép forrása: www.kertportal.hu
  • Készíthetsz karácsony-hangulatú gyömbérteát is: ehhez készíts tömény gyömbérlevet fahéjjal és szegfűszeggel, amit ízlésed szerint hígíthatsz, és mézzel ízesítve még finomabbá tehetsz
  • A mézeskalács elmaradhatatlan fűszere – bánjunk vele csínján, hogy ne uralkodjon a többi ízen, hanem kiegészítse az ízharmóniát. Süsd meg a kekszes vagy a puha verziót
  • Készíts illatos-ízes kekszet vele: azonnal süthető, ha gyorsan kell valami finomat az asztalra tenni
  • Dobd fel tésztáidat vele: őrölt gyömbérrel kellemes és pikáns ízt adhatsz megszokott ételeidnek. Óvatosan használd, nagyon intenzív íze és illata könnyen elnyomhat minden más ízt!
  • Leveseidet is változatossá és különlegessé teszi egy kis őrölt gyömbér, próbáld ki ezt a sütőtökös krémlevest gyömbérrel
Kép forrása: www.kertportal.hu

A kakukkfűről is szeretnél hasznos dolgokat megtudni? Megteheted erre a linkre kattintva: https://degeszpocak.hu/kakukkfu-az-illatos-gyogyir-erzekszerveinkre/



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!