Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Lassan kifelé megyünk a farsangi (és az influenza-) szezonból, sok helyen már el is búcsúztatták a telet, várjuk a tavaszt. Azonban ilyenkor is fokozottan kell figyelnünk a megfázás elkerülésére, hiszen éppen ebben az átmeneti időszakban a legkönnyebb egy meghűlést összeszedni. Kisgyermekes anyukaként igyekszem a természetes megelőzési formákat, gyógymódokat alkalmazni. Azt viszont már kevesen tudják, hogy attól, hogy valami erősít és gyógyít, még lehet finom is. Fűszernövényeink közül sok gyógynövény is, ezek közül egyik kedvencem a gyömbér.
Mire használjuk?
A gyömbér számtalan felhasználási módja ismert – csak hogy párat említsek:
- használjuk mézeskalács és kekszek sütésekor őrölt formában (vagy fűszerkeverékben)
- teát főzünk belőle (vágva, reszelve)
- levesek, főzelékek, szószok, mártások ízesítője
- forralt bort, likőröket teszünk vele pikánssá
- keleti ételek elmaradhatatlan fűszernövénye
- egyes zöldségek és gyümölcsök eltevésénél is használjuk (pl. uborka, tök)
- frissítő íze és hatása miatt üdítőt (pl. gyömbérsört) is készíthetünk belőle
- immunerősítő hatását használjuk (pl. mézzel eltéve)
De tudod-e, hogy mi is ez a növény, honnan származik és mi mindenre jó? Most megtudhatod 🙂
Honnan származik a gyömbér?
A gyömbér a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Nevezik egyszerűen gyömbérnek, illetve fűszergyömbérnek. Kínában időszámításunk előtt évszázadokkal is használták, majd a középkori fűszerkereskedelem egyik fontos elemét adta. A mai kereskedelemben kapható gyömbér Dél-Ázsiából, Dél-Amerikából vagy Nyugat-Afrikából kerül a boltok polcaira.
A gyömbérnek a gyökértörzsét használjuk, ez adja a jellegzetesen csípős, kesernyés ízt. Sajátos illatát pedig gingerol tartalmú illóolaja biztosítja.
Milyen hatásai vannak?
Nemcsak illata és íze miatt alkalmazzuk, hanem számos jelentős élettani és gyógyhatása miatt is:
- csökkenti a hányingert (kismamák és utazási betegséggel küzdők ismerhetik ezt a hatását)
- remek gyomorerősítő
- erős vírusölő és gombaölő hatóanyagot is tartalmaz, ezáltal csökkenti a lázat és a köhögést is
- növeli az étvágyat
- segíti az emésztést
- hasi görcsök és puffadás ellen is kiváló
- gyulladáscsökkentő hatású (ízületi gyulladás csökkentésében is nagyon hatékony)
- fájdalomcsillapító (pl. fogfájás, menstruációs görcsök és migrén esetén is)
- csökkenti a koleszterinszintet
- csökkenti a vérnyomást (vérhígító tulajdonsága miatt)
- kísérletek azt mutatták ki, hogy antioxidáns tulajdonságai sem elhanyagolhatóak
- az inzulin hatékonyságát növelve segít a vércukorszintet rendben tartani
- szíverősítő
- fokozza a veseműködést, így segít megszabadulni a felraktározott vízfeleslegtől
- kutatások szerint a rákos megbetegedéseknél a kóros sejtek pusztításában segít
- tisztítja a bőrt, elűzi a pattanásokat
- a vérkeringés támogatásával segít a haj erősödését és növekedését gyorsítja
- vérbőséget okoz bőrre kenve, ezért melegségérzetet ad
Mikor NE használjuk?
Használata nem ajánlott az alábbi esetekben:
- ha érzékenyek vagyunk rá, mert túlérzékenységi reakciót válthat ki
- kisgyermekeknek nem ajánlott
- alkalmazása várandósság alatt csak kis mennyiségben javallott
És most lássunk pár felhasználási módot részletesen is!
- Immunerősítésre, fájdalomcsillapításra és köhögésre: fogj egy hüvelykujjnyi darab gyömbérgyökeret, pucold meg, vágd 1 mm vékony szeletekre, majd csorgass rá annyi mézet, ami bőven ellepi. Tedd hűtőbe 3-4 napra, naponta kétszer keverd meg. Pár nap alatt jól átjárja a gyömbér a mézet, torokfájás esetén nyalogass el pár kanálnyit ebből a mézből, azonnal segíteni fog!
- Ha bírod a csípős dolgokat, a fenti mézes gyömbérkarikát akár el is rágcsálhatod, töményen sokkal erőteljesebb hatást vált ki, azonnal csökkenti a köhögési ingert (gyermekeknek nem ajánlott)
- Főzz belőle gyömbérteát: egy nagyobb darabot (kb. ökölnyi) megpucolsz, majd 20 percig főzöd 2 liter vízben
- Készíthetsz karácsony-hangulatú gyömbérteát is: ehhez készíts tömény gyömbérlevet fahéjjal és szegfűszeggel, amit ízlésed szerint hígíthatsz, és mézzel ízesítve még finomabbá tehetsz
- A mézeskalács elmaradhatatlan fűszere – bánjunk vele csínján, hogy ne uralkodjon a többi ízen, hanem kiegészítse az ízharmóniát. Süsd meg a kekszes vagy a puha verziót
- Készíts illatos-ízes kekszet vele: azonnal süthető, ha gyorsan kell valami finomat az asztalra tenni
- Dobd fel tésztáidat vele: őrölt gyömbérrel kellemes és pikáns ízt adhatsz megszokott ételeidnek. Óvatosan használd, nagyon intenzív íze és illata könnyen elnyomhat minden más ízt!
- Leveseidet is változatossá és különlegessé teszi egy kis őrölt gyömbér, próbáld ki ezt a sütőtökös krémlevest gyömbérrel
- +1: téli lábmelegítő krémet is készíthetünk belőle – ezt viszont az ételeink helyett a lábunkra kenjük inkább 🙂
A kakukkfűről is szeretnél hasznos dolgokat megtudni? Megteheted erre a linkre kattintva: https://degeszpocak.hu/kakukkfu-az-illatos-gyogyir-erzekszerveinkre/