Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 9-12 db
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Családunk nagy kedvence az igazi házi hamburger, ezért mindig van a fagyasztóban zsemle és húspogácsa, hogy bármikor, akár egy órán belül asztalra varázsolhassam. Most egy tejmentes hamburger zsemle verziót mutatok, amiből érdemes rögtön dupla adagot sütni, hogy későbbre is félre lehessen tenni belőle 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dkg cukor
- 1,8 dl langyos víz
- 5 dkg (tejmentes) margarin
- 2 evőkanál olaj
- 13 g só
- 1 tojás
A kenéshez:
- 1 tojás
- Szezámmag
Elkészítés
A tészta minden hozzávalóját belemérem egy tálba, és könnyen kezelhető, rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztok belőle. Alaposan kidolgozom, hogy laza, légies tésztát kapjak. Meleg helyen duplájára kelesztem (23-24 fokban kb. 40 perc). Az sem baj, ha tovább kel kicsit, még finomabb lesz a végeredmény 🙂
Alaposan lisztezett felületre borítom, 6 egyforma darabra vágom. Egyesével zsemle formára gömbölyítem (nézd meg a videót, hogyan formázom a zsemlét: zsemleformázás, és újabb 35 percre félreteszem pihenni (ekkor már végleges helyükre, a sütőpapíros tepsire sorakoztatom a bucikat, ott kelnek ismét).
Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. Sütés előtt a zsemléket lekenem egy felvert tojással, és jó alaposan megszórom szezámmaggal.
30 alatt gyönyörű barnára sütöm a zsemléket, és még melegen tálalom is.
Sok zöldséggel (télen-nyáron mindig lehet vegyszermentes zöldségünk otthon, ha mikrozöldeket nevelünk, akár az ablakpárkányon is, nézd meg, hogy nevelem én a mikrozöldeket 🙂 ) a legfinomabb és legegészségesebb:
Jó étvágyat!