Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 9-12 db
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Kislányunk egyik kedvenc étele a hamburger. Nem, nem a gyorséttermi változat (ilyenekkel nem szennyezzük), hanem az igazi, házi változat. Most végre sikerült egy jó kis zsemlét is találni hozzá. Nem mástól, mint egyik kedvenc szakácsomtól, Jamie Olivertől.
Hozzávalók
- 90 ml víz
- 90 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 1 db tojás
- 44 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 evőkanál szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A tej és víz keverékét meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom dolgozni. Közben kimérem a lisztet, mélyedést csinálok a közepébe, beleszórom a sót, a langyosra olvasztott vajat és a tojást. Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a mélyedésbe, és hadd dolgozzon a gép 🙂
Amikor már szépen elválik az edény falától, konyharuha alatt meleg helyen egy órát kelesztem a tésztát.
Utána kézzel egyszer átdolgozom, és 9 egyforma darabra vágom. Bucikat formázok belőle, majd sütőpapíros tepsire teszem, és újabb egy órát hagyom pihenni.
Sütés előtt megkenem a szépen megkelt bucikat a felvert tojással, és megszórom szezámmaggal. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra.
30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket. Össze nem lehet hasonlítani a bolti zsemlékkel :). Ezek a bucik kb. kétöklömnyi nagyságúak lesznek. Ha ennél nagyobbakat szeretne valaki, vagy duplázza a tésztamennyiséget, vagy kevesebb részre ossza a kész tésztát az első kelesztés után.