A csíkos kalács ötlete nem újkeletű, ez már sokszor és jól bevált recept. Ma viszont újítottam rajta. Kislányom kérésére nem a szimpla két színű tekercs készült ma, hanem három színű lett, és az igazat megvallva nagyon örülök, hogy hallgattam rá 🙂
Hozzávalók
30 dkg finomliszt
1,5 dl langyos tej
1/4 kocka friss élesztő
1,5 evőkanál cukor
1/2 mokkáskanál só
1 evőkanál vaj (3 dkg)
1 kisebb tojás + egy a kenéshez
1 púpos evőkanál kakaópor
ízlés szerint mazsola
egy kávéskanál piros ételfesték
Elkészítés
A mazsolát kevés langyos vízbe teszem ázni, és félreteszem, hadd puhuljon.
A tejet megmelegítem, egy fél kanál cukrot elkeverek benne, és belemorzsolom az élesztőt.
Amíg felfut, egy tálba kimérem a lisztet, beleteszem a sót, a maradék cukrot és a tojást. Ha az élesztő elkezd felfutni, mehet bele a vaj, hogy kicsit átmelegedjen, elolvadjon benne. Végül ezt is beleöntöm a tálba, és géppel jó alaposan összedolgozom.
Akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túlságosan lágy a tészta, kevés lisztet adunk még hozzá. Közben a kakaóport elkeverem egy mokkáskanálnyi cukorral és 2-3 evőkanál vízzel. Három egyforma részre osztom a tésztát.
Az egyik része megy lisztezett felületre pihenni, a másik felébe beledolgozom a kakaót, a harmadikba beleöntöm az ételfestéket, és alaposan átgyúrom. Ha túlságosan lágy lenne, kevés lisztet adok még hozzá (ne sokat, akkor a legfinomabb, ha laza a tészta). Mehetnek a sárga tészta mellé pihenni, meleg helyre, tiszta konyharuhával letakarva, legalább 40 percre.
Ezután lisztezett lapra borítom mindhárom gombócot, és egyformára nyújtom őket: kb. 30*40 cm-esre. A sárgára óvatosan ráteszem a barnát.
A barnára pedig a pirosat.
És ilyenek egymáson:
Megszórom a lecsepegtetett mazsolával.
Ezután feltekerem úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felém. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem (az enyém 30*10 cm-es). Meleg helyen, letakarva újabb 30-40 percet pihenget.
A tojást egy villával habosra keverem, és megkenem vele a kalács tetejét. 160 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, alul-felül sütéssel, középső rácsra. 30 perc után elzárom a sütőt, és még 10 percig hagyom bent a kalácsot. A sütőből kivéve 5 percig pihen még a formában, majd rácsra téve óvatosan lehúzom a sütőpapírt, és még 10 perc pihenés után lehet szeletelni.
Érdemes várni a szeleteléssel, különben morzsálódik. Tejjel vagy kakaóval remek reggeli vagy uzsonna válik belőle 🙂
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.
Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit ittérsz el. Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!
A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A bal oldalon található menüpontokon keresztül személyre szabhatod a beállításokat.
Feltétlenül szükséges sütik
Feltétlenül szükséges munkamenet sütiket érdemes minden esetben engedélyezni, hogy az itt jóváhagyott beállításaidat elmenthessük. Ez a beállítás, kizárólag ezt az adatot tárolja, semmi mást.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Funkcionális sütik
Google Analytics és Tag Manager
A Weboldal Google Analytics-et és Tag Manager-t használ, amely olyan anonim adatokat gyűjt mint például az oldalt látogatók száma, a legnépszerűbb bejegyzés stb.
Kérjük, engedélyezd ezeket a sütiket, ezzel is segítve weboldalunk fejlesztését.
Facebook Pixel Code
Facebook pixelt használunk a Facebook-hirdetések hatékonyságának növelésére, egyéni célközönség létrehozása céljából. A Facebook pixel a Weboldal forráskódjába elhelyezett kódrészlet, melynek alkalmazásával a Facebook lehetőséget kap arra, hogy a felhasználók tevekénységét a Weboldalon nyomon kövesse süti használatával. Segítségével olyan felhasználók számára jeleníthetjük meg a hirdetést, akiket érdekelhetnek a szolgáltatások, vagyis optimalizálni tudjuk a hirdetések megjelenítését. A Facebook pixel segítségével készült remarketing listák nem alkalmasak személyazonosításra. A látogató személyes adatait nem tartalmazzák, kizárólag a böngésző szoftvert azonosítják.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.