Barion Pixel

Háromszínű csíkos kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 1 püspökkenyér formányi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

A csíkos kalács ötlete nem újkeletű, ez már sokszor és jól bevált recept. Ma viszont újítottam rajta. Kislányom kérésére nem a szimpla két színű tekercs készült ma, hanem három színű lett, és az igazat megvallva nagyon örülök, hogy hallgattam rá 🙂

 

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál vaj (3 dkg)
  • 1 kisebb tojás + egy a kenéshez
  • 1 púpos evőkanál kakaópor
  • ízlés szerint mazsola
  • egy kávéskanál piros ételfesték

 

Elkészítés
A mazsolát kevés langyos vízbe teszem ázni, és félreteszem, hadd puhuljon.
A tejet megmelegítem, egy fél kanál cukrot elkeverek benne, és belemorzsolom az élesztőt.
Amíg felfut, egy tálba kimérem a lisztet, beleteszem a sót, a maradék cukrot és a tojást. Ha az élesztő elkezd felfutni, mehet bele a vaj, hogy kicsit átmelegedjen, elolvadjon benne. Végül ezt is beleöntöm a tálba, és géppel jó alaposan összedolgozom.
Akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túlságosan lágy a tészta, kevés lisztet adunk még hozzá. Közben a kakaóport elkeverem egy mokkáskanálnyi cukorral és 2-3 evőkanál vízzel. Három egyforma részre osztom a tésztát.
Az egyik része megy lisztezett felületre pihenni, a másik felébe beledolgozom a kakaót, a harmadikba beleöntöm az ételfestéket, és alaposan átgyúrom. Ha túlságosan lágy lenne, kevés lisztet adok még hozzá (ne sokat, akkor a legfinomabb, ha laza a tészta). Mehetnek a sárga tészta mellé pihenni, meleg helyre, tiszta konyharuhával letakarva, legalább 40 percre.
Ezután lisztezett lapra borítom mindhárom gombócot, és egyformára nyújtom őket: kb. 30*40 cm-esre. A sárgára óvatosan ráteszem a barnát.
A barnára pedig a pirosat.
És ilyenek egymáson:
Megszórom a lecsepegtetett mazsolával.
Ezután feltekerem úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felém. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába teszem (az enyém 30*10 cm-es). Meleg helyen, letakarva újabb 30-40 percet pihenget.
A tojást egy villával habosra keverem, és megkenem vele a kalács tetejét. 160 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, alul-felül sütéssel, középső rácsra. 30 perc után elzárom a sütőt, és még 10 percig hagyom bent a kalácsot. A sütőből kivéve 5 percig pihen még a formában, majd rácsra téve óvatosan lehúzom a sütőpapírt, és még 10 perc pihenés után lehet szeletelni.
Érdemes várni a szeleteléssel, különben morzsálódik. Tejjel vagy kakaóval remek reggeli vagy uzsonna válik belőle 🙂


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!