Barion Pixel

Kakaós fonott kalács vagy ostoros kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept, Torták

A kalács nem csak natúr valójában nagyon finom, hanem kakaós töltelékkel is, mint ennek az ostoros kalácsnak az esetében. És amikor még koszorú formát is ölt a fonott kalács, hát az igazán feldobja nemcsak a mindennapokat, de az ünnepi asztalnak is finom éke.

Ezt a receptet TücsökBogárnál láttam, és habár az eredeti szerző ismeretlen, és némi módosítást is eszközöltem a recepten, azért nem mehetünk el a szerzemény mellett szó nélkül. Ugyanis messze jobb, mint a hagyományos fonott kalács, és bármelyik ünnepi asztalon kiválóan megállja a helyét.

 

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kisebb tojás sárgája
  • egy csipet só
  • egy egész tojás a kenéshez

 

A töltelékhez

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 3 dkg kakaó


Elkészítés

A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem. Közben kimérem a lisztet a dagasztó tálba, beleteszem a sót, a tojássárgákat, a sót és az olajat. Ha felfutott az élesztő, beleteszem a lisztbe, és géppel alaposan kidolgozom. 

Akkor a legjobb, ha szépen hólyagosodik a tészta, és elválik az edény falától. Ha nagyon ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Egészen puha, lány tésztát kell kapnunk. Dagasztás után legalább 50 percig pihentetem meleg helyen, konyharuhával letakarva. 

Miközben a tészta kel, elkészítem a tölteléket.
A langyos vajat összekeverem a cukorral és a kakaóporral. 

Nem kell megijedni tőle, össze fog állni, és eléri a kívánt, sár-szerű állagot.

Miután duplájára nőtt, átdolgozom lisztes felületen, és kinyújtom kb 30*45 cm-re. 

A 45 cm-es oldalánál három egyforma részre vágom, és szétosztom a tölteléket. 

A tészta közepére, csíkba halmozom, majd óvatosan feltekerem, minél szorosabban. 

Ezután hármas fonással lazán összefonom (akár így is mehet sütőpapíros tepsire).

Majd a két végét egymás felé fordítva kör alakúra tekerem. 

Egy sütőpapírral bélelem ki a kapcsos tortaformát (28 cm-es), és beleteszem a formába. A sütőpapír kötelező elem, különben a kifolyó kakaó (mert kifolyik, ezt garantálom) odaég a formába (vagy ha tepsin sütjük, akkor is), és akkor lehet áztatgatni, kapargatni, kinek kell ez?

Újabb 30 percig hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt a felvert tojással alaposan megkenem. 

25-30 perc alatt csodaszép barnára sül.  

Készíthetjük úgy is, hogy mindhárom szálba más tölteléket teszünk: egyik kakaós, másik diós, harmadik mákos, és ha nem koronaként tortaformába tesszük, hanem sima fonott kalácsként sütjük, szeleteléskor csodás látványt nyújt.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!