Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
A kalács nem csak natúr valójában nagyon finom, hanem kakaós töltelékkel is, mint ennek az ostoros kalácsnak az esetében. És amikor még koszorú formát is ölt a fonott kalács, hát az igazán feldobja nemcsak a mindennapokat, de az ünnepi asztalnak is finom éke.
Ezt a receptet TücsökBogárnál láttam, és habár az eredeti szerző ismeretlen, és némi módosítást is eszközöltem a recepten, azért nem mehetünk el a szerzemény mellett szó nélkül. Ugyanis messze jobb, mint a hagyományos fonott kalács, és bármelyik ünnepi asztalon kiválóan megállja a helyét.
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 2 kisebb tojás sárgája
- egy csipet só
- egy egész tojás a kenéshez
A töltelékhez
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
Elkészítés
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem. Közben kimérem a lisztet a dagasztó tálba, beleteszem a sót, a tojássárgákat, a sót és az olajat. Ha felfutott az élesztő, beleteszem a lisztbe, és géppel alaposan kidolgozom.
Akkor a legjobb, ha szépen hólyagosodik a tészta, és elválik az edény falától. Ha nagyon ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Egészen puha, lány tésztát kell kapnunk. Dagasztás után legalább 50 percig pihentetem meleg helyen, konyharuhával letakarva.
Miközben a tészta kel, elkészítem a tölteléket.
A langyos vajat összekeverem a cukorral és a kakaóporral.
Nem kell megijedni tőle, össze fog állni, és eléri a kívánt, sár-szerű állagot.
Miután duplájára nőtt, átdolgozom lisztes felületen, és kinyújtom kb 30*45 cm-re.
A 45 cm-es oldalánál három egyforma részre vágom, és szétosztom a tölteléket.
A tészta közepére, csíkba halmozom, majd óvatosan feltekerem, minél szorosabban.
Ezután hármas fonással lazán összefonom (akár így is mehet sütőpapíros tepsire).
Majd a két végét egymás felé fordítva kör alakúra tekerem.
Egy sütőpapírral bélelem ki a kapcsos tortaformát (28 cm-es), és beleteszem a formába. A sütőpapír kötelező elem, különben a kifolyó kakaó (mert kifolyik, ezt garantálom) odaég a formába (vagy ha tepsin sütjük, akkor is), és akkor lehet áztatgatni, kapargatni, kinek kell ez?
Újabb 30 percig hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt a felvert tojással alaposan megkenem.
25-30 perc alatt csodaszép barnára sül.
Készíthetjük úgy is, hogy mindhárom szálba más tölteléket teszünk: egyik kakaós, másik diós, harmadik mákos, és ha nem koronaként tortaformába tesszük, hanem sima fonott kalácsként sütjük, szeleteléskor csodás látványt nyújt.