Többféle mézeskalács recepten vagyok már túl, az egyik kedvencem az, amelyik kekszes, ropogós jellegű lesz, ez a mostani viszont az idővel puhulós verzió.
Hozzávalók (2 tepsinyi adaghoz)
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csapott evőkanál szódabikarbóna (7-8 g)
egy kávéskanál szegfűszeg
egy kávéskanál fahéj
egy kávéskanál őrölt gyömbér
egy kávéskanál szerecsendió
2,5 dkg margarin (laktózmentes Vénusz)
2 egész tojás
2 evőkanál méz (ha kicsit több lesz, akkor sincs baj)
a kenéshez egy egész tojás
Cukormázhoz
1 tojásfehérje
12 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta begyúrás után olyan könnyen, játékosan kezelhető, hogy gyerekkel együtt is móka és kacagás az elkészítés (majd meglátjátok).
Még egy megjegyzés az elején. Én ahol csak lehet, egyszerűsíteni szoktam. Ha lehet, sima cukrot használok porcukor helyett, de ennél a receptnél érdemes betartani a porcukor használatát (én az itthoni kis kávédarálómmal magam őrlöm a cukrot, nem boltban veszem duplaáron).
Szóval összekeverem az összes száraz hozzávalót, majd hozzáadom az olvasztott margarint, a tojásokat és belecsorgatom a mézet is.
Eleinte elég reménytelennek tűnik, hogy ebből a morzsából valaha is használható tészta lesz, de higgyétek el, a kézmelegtől a margarin és a méz szépen összefogja az egészet, csak kitartás.
Amikor már szépen kezelhető és homogén a tészta, mehet a hűtőbe egy fél órára.
Közben előkészítem a két tepsit, és sütőpapírral kibélelem őket. Érdemes az összes formát először kiszaggatni, tepsire rakni, és csak utána díszíteni, és már a kész tepsiket sütőbe tenni, mert gyorsan megsülnek, nem lesz idő cserélgetés közben még a pepecselésre.
Szóval ha a tészta pihent egy kicsit, enyhén lisztezett felületre borítom, és 3-4 mm vastagra kinyújtom.
A formákat kiszaggatom, és a sütőpapírra sorakoztatom.
Érdemes minél kisebb helyeket hagyni a formák között, hogy a kimaradt részeket minél kevesebbszer kelljen újra összegyúrni és kinyújtani, mert minden alkalommal egy csomó felesleges liszt kerül a tésztába.
Egy egész tojást villával jól felverek, és megkenem a mézesek tetejét.
Díszítem mogyoróval, mandulával, dióval, vagy jelen esetben franciadrazséval és m&m’s cukorkával (ebből az utóbbiból lesz a rénszarvas szeme és orra).
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem, és amikor kész a díszítés, betolom az első adagot. 10 percig sülnek, közben kicsit meg is puffadnak és megnőnek, majd jöhet a második (harmadik, sokadik…) adag.
Sülés után hagyom kihűlni, és cukormázzal díszítem.
Ehhez egy tojásfehérjét 12 dkg porcukorral kikeverek jó 10-12 percig robotgéppel a legmagasabb fokozaton (először cukor nélkül elkezdem verni a tojást, amikor kezd változni az állaga, hozzáöntöm a cukrot, és úgy verem tovább). Utána egy erős zacskóba kanalazom, aminek a végére egy vastagabb tűvel lyukat szúrok, és szépen kidíszítem a mézeskalácsokat.
2 óráig hagyom, hogy száradjon a máz, utána dobozban várják a sorsukat (lehet belőlük ajándék, karácsonyfadísz, vagy csak simán nasi, vérmérséklettől függően).
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.
Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit ittérsz el. Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!
A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A bal oldalon található menüpontokon keresztül személyre szabhatod a beállításokat.
Feltétlenül szükséges sütik
Feltétlenül szükséges munkamenet sütiket érdemes minden esetben engedélyezni, hogy az itt jóváhagyott beállításaidat elmenthessük. Ez a beállítás, kizárólag ezt az adatot tárolja, semmi mást.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Funkcionális sütik
Google Analytics és Tag Manager
A Weboldal Google Analytics-et és Tag Manager-t használ, amely olyan anonim adatokat gyűjt mint például az oldalt látogatók száma, a legnépszerűbb bejegyzés stb.
Kérjük, engedélyezd ezeket a sütiket, ezzel is segítve weboldalunk fejlesztését.
Facebook Pixel Code
Facebook pixelt használunk a Facebook-hirdetések hatékonyságának növelésére, egyéni célközönség létrehozása céljából. A Facebook pixel a Weboldal forráskódjába elhelyezett kódrészlet, melynek alkalmazásával a Facebook lehetőséget kap arra, hogy a felhasználók tevekénységét a Weboldalon nyomon kövesse süti használatával. Segítségével olyan felhasználók számára jeleníthetjük meg a hirdetést, akiket érdekelhetnek a szolgáltatások, vagyis optimalizálni tudjuk a hirdetések megjelenítését. A Facebook pixel segítségével készült remarketing listák nem alkalmasak személyazonosításra. A látogató személyes adatait nem tartalmazzák, kizárólag a böngésző szoftvert azonosítják.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.