Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 1 tortára való

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Ízesítés, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Torta,

Egy őszi gesztenyés diótortát készítettem a minap, és gondoltam egy nagyot: egy kis karamellel feldobom a tortámat. Nem kell hozzá túlzott kézügyesség (ha nekem ment, bárkinek menni fog 🙂 ), de türelem és óvatosság annál inkább – a forró karamell csúnya égési sebeket tud okozni, úgyhogy kisgyerekektől távol kezdjünk bele a mutatványba!


Hozzávalók

  • 10 dkg kristálycukor
  • Egy teflon serpenyő
  • sütőpapír


Elkészítés

A cukrot beleszórom a teflon serpenyőbe, majd először nagy lángon elkezdem hevíteni. Ilyenkor még nem kevergetem, hanem ha szükséges, inkább a serpenyő nyelét fogva rázogatom a megfelelő helyre a cukrot, hogy egyenletesen tudjon olvadni. Amikor a széle elkezd bugyogni és barnulni, egészen kicsire veszem a gázt, és addig melegítem, amíg szép folyékony, aranybarna, csomómentes karamellt kapok. Ekkor félreteszem kicsit hűlni, addig előkészítem a sütőpapírt, erre fogom csorgatni a karamellt. A kezemre nagyon vigyázok, a karamell nem játék! Amikor már kezd kicsit sűrűsödni a karamell, egy kanállal kiveszek belőle egy adagot, és tetszés szerinti formákat csorgatok a sütőpapírra. Vékonyan kell vele dolgozni, hogy minél hamarabb megszilárduljon, így lesz mutatós, és tortadíszítésre alkalmas.

Ha menet közben nagyon összeállna a massza, kb 30 másodperces újramelegítéssel jobb belátásra lehet bírni, és folytatódhat a móka 🙂

Például ilyen mutatós kis tortát lehet az elkészült karamellel díszíteni, mint ez a gesztenyés diótorta:

TIPP: Mártogathatunk a forró karamellbe diót, mogyorót, mandulát, vagy ízlés szerint bármit.

A maradékot pedig szétkenem egy sütőpapíron, hagyom megszilárdulni, és egy sütőpapírral kibélelt dobozba félreteszem. Reggelire vagy vacsorára pár perc alatt készíthetünk vele egy finom karamellás tejet 🙂 (fél dl forró tejbe beletörök pár darab karamellt, elkevergetem benne, majd felöntöm annyi hideg tejjel, ahogy szeretem)

Összegzés
recipe image
Recept név
Karamell tortadísz
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Karamell tortadísz
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő