Barion Pixel

Kávézacc – hagyd leülepedni és dobd fel vele a világod

Szerző:

Összes recept, Trükkök és praktikák

Fiatal felnőtt korom óta minden reggelemet tejes kávéval indítom. Nem vagyok egy hardcore kávéivó, napi egyet (jó, ritkán kettőt) fogyasztok, és feketén (pláne cukor nélkül) meg se tudnám inni.

 

 

Sütikben viszont korlátlan mennyiségben csúszik, mint ebben a kávés szeletben, a kávétortában vagy a villámgyors tejmentes kávés muffinban. A dédi féle egytojásos pedig egyszerűen elképzelhetetlen nélküle 🙂

 

 

De ha már nem csak iszom, hanem eszem is, így napi szinten termelem a kávézaccot, utánajártam, mi mindenre lehet felhasználni ahelyett, hogy a kukában landolna.

 

 

Személy szerint én a mosogatóba szoktam belemorzsolni, majd forró vízzel lemosni, mert évtizedekkel ezelőtt azt tanultam egy hentestől, hogy oldja a lefolyóba került szennyeződéseket, különösen a zsiradékokat, és gátolja azok lerakódását – márpedig ha valaki, akkor ezt egy hentes biztosan tudja 🙂 . Ezen kívül számtalan újrahasznosítási lehetősége van, szemezgessetek közülük:

 

 

A kertben:

  • A kávézacc rengeteg tápanyagot tartalmaz: foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként, valamint tele van antioxidánsokkal, így remekül felhasználható a kertben, a virágföldhöz keverve. A növényeink hálásak lesznek érte 🙂
  • Komposztálható, segít a hő létrehozásában és fenntartásában, és a nedvesség megtartásában is
  • A kerti kártevők ellen nagyon hatásos: a Kertportáltól megtudtam, hogy a csigák és hangyák távoltartására ők is kávézaccot használnak. Emellett a macskák sem szeretik az illatát, messze elkerülik a zaccos helyeket, ahogyan a szúnyogok és bogarak is
  • A savas közeget kedvelő növények ültetése előtt kezeljük a talajt előzőleg összegyűjtött zaccal, hogy nagyobbra nőjenek
  • Veteményezés előtt a magokhoz keverve egészséges és gazdag termést biztosíthatunk vele (a sárgarépa és a retek is szereti a kávét, próbáld csak ki. A vetőmagokat pedig szerezd be innen)
  • A bolhák sem szeretik a kávét, ezért kiválóan alkalmas a zacc a távoltartásukra: dörzsöljük be kutyánk szőrébe fürdetés után, majd öblítsük le alaposan, és hagyjuk magától megszáradni

 

A konyhában:

  • A nedvességfelszívó és -megtartó hatása miatt a penészesedésre hajlamos helyeken is jó hasznát vehetjük: kiszárítás után töltsük vászonzsákba, és helyezzük el például a hűtőben. A kellemetlen szagokat is magába szívja a nedvesség mellett – két legyet ütünk egy csapásra 🙂
  • Természetes súrolószerként használható: száraz felületre szórva a leégett, letapadt szennyeződések eltávolíthatók vele
  • A durvára őrölt kávéból maradt kávézacc természetes mosogatószivacsként kelhet új életre: konyharuhába téve könnyedén eltávolíthatjuk vele az edényekre ragadt ételmaradékot. A grillsütő takarítása klasszisokkal egyszerűbb ezzel a módszerrel!
  • Állítólag ha a kiszemelt húst sütés előtt kávézaccal bedörzsöljük, pikáns ízt adhatunk az ételünknek. Ezzel azonban bánjunk csínján, mert túl sokat használva keserű lesz a végeredmény
  • Nem szereted, ha vöröshagyma vagy fokhagyma illata árad a kezedből? Miután megpucoltad őket, dörzsöld be a bőröd egy kis kávézaccal, mely máris elűzi a kellemetlen szagokat

 

A nappaliban:

  • Karcosak a sötét színű bútorok? Tegyél rá nedves kávézaccot, és puha ronggyal finoman dörzsöld át! A zacc finom részecskéi kitöltik a réseket, a felszabaduló olajok pedig ápolják a bútort, valamint lezárják a karcot kitöltő szemcséket is
  • A kandallóban is felhasználhatjuk nedvességmegkötő tulajdonságát: nedves zaccot szórjunk a kihűlt égéstérbe, ami megköti a szálló hamut, takarításkor nem fog szanaszét szállni

 

A fürdőben:

  • Kiváló, természetes bőrradír: apró szemcséi finoman dörzsölik le az elhalt hámsejteket testünkről
  • Le a szemek alatti fekete karikákkal! Kevés tejjel és mézzel keverve tápanyagban gazdag pakolást készíthetünk belőle arcunkra – frissít és ápol, pár perces használattal is szemmel látható eredményt érhetünk el vele
  • Eltüntetnéd a narancsbőrt? Chiliolajjal és fahéjolajjal keverve készíts pakolást belőle, ezzel serkentve a bőr anyagcseréjét, ami segít a lerakódott zsírszövetek eltávolításában
  • Remek hajápoló: mossunk kávézaccal hajat, jól dörzsöljük bele, majd alaposan mossuk ki belőle. Ennek eredményeképp hajkoronánk fénylő és életteli lesz
  • Természetes folteltávolító: a ruhára került étel vagy ital egy kis zaccal és langyos vízzel kidörzsölhető. Ezt ugyan még nem teszteltem, de egy próbát megér 🙂
  • Sötét hajad színét szeretnéd elmélyíteni? A kávézaccos hajmosás természetes színezőként is működik, bár hatása nem tartós – de legalább vegyszermentes
  • Kávészappan készíthető belőle, hogy ne csak belülről add meg a kezdőlökést a napodhoz egy jó kávéval, hanem a reggeli mosakodás alkalmával kívülről is (interneten található hozzá angol nyelvű recept és elkészítési útmutató is, itt)

 

Egyéb lehetőségek:

  • A hagyományos festékek károsanyag-mentes alternatívája: húsvéti tojásokat, papírt is színezhetünk zaccal
  • Kávégyertya készítéséhez is elengedhetetlen: maradék gyertyákból egy kis kávézaccal mutatós gyertyát önthetünk, ajándéknak is kiváló választás
  • Fessünk kávéillatú képet! Vízzel elkeverve természetes alapanyagú festéket kapunk, melybe ha a gyerekek véletlen bele is nyalnak műalkotás közben, nem fenyegetőket veszély

 

Ha neked is van bevált praktikád, oszd meg velem!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!