Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsi
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Van az úgy, hogy az ember megkíván valami finomságot, csak úgy nassolni. Vagy váratlan vendégek érkeznek. Vagy elfelejtjük, hogy az ovis/iskolai/baráti rendezvényre kellene készíteni egy sós ropogtatnivalót. Na ezekre az esetekre tökéletes ez a villámgyors kelesztés nélküli sajtos túrós rúd 🙂
Hozzávalók
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin
- 25 dkg liszt
- 10 g só
- 1 tojás
- A szóráshoz köménymag
- A tetejére reszelt sajt
Elkészítés
Fogok egy tálat, és belemérem a lisztet, a puha margarint, a túrót és a sót.
A tojást egy bögrében villával lazán felverem, és felét beleteszem a többiek mellé, a másik fele megmarad a kenéshez. Pár perc alatt az egészet összedolgozom egy jó ragadós masszává. Mivel nincs benne se élesztő, se sütőpor, nem kell várni: előmelegítem a sütőt 200 fokra. A túrós masszát lisztezett felületen kb. egy ujjnyi vastagra nyújtom
Megkenem a félretett tojással, csíkokra vágom (vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom, ahogy tetszik. Nekem egyszerűbb a rúd, mert nem lesznek leeső részek 🙂 ), és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. Nem kell sok helyet hagyni közöttük, mert nem fognak megdagadni. Sütés előtt megszórom köménymaggal, reszelt sajttal (esetleg szezámmaggal, vagy amit szeretünk)
18-20 perc alatt megsütöm. Nem kell barnára sütni, mert kiszárad, ahogy kapnak egy kis színt, már kész is 🙂
Tipp: a tetejére reszelhetünk füstölt sajtot, nagyon feldobja a nasinkat. Ha pedig szeretjük a pikáns ízeket, a masszába nyomhatunk egy gerezd fokhagymát is 🙂