Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 db
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Ha reggelire friss kiflire vágysz, de nincs kedved emiatt órákkal korábban kelni, készítsd el éjszakai kelesztéssel! Így reggel csak kisütöd, míg lefő a kávé, és forró kiflivel indíthatod a napod 🙂
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 12 g só
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg margarin vagy teavaj
- 1,2 dkg friss élesztő (vagy ennyinek megfelelő porélesztő)
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítés
A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk (kb. 45 perc alatt). Ezután enyhén lisztezett felületen kör alakban olyan vékonyra nyújtjuk, ahogy a tészta engedi. 8 egyforma cikkre vágjuk, mindegyiken nyújtunk még kicsit, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, amit folpackkal lefedünk, és kb. 5 fokos helyre tesszük (ez lehet a hűtő, vagy őszi/tavaszi éjszakákon az erkély is).
Másnap reggel szobahőmérsékleten hagyjuk átmelegedni a tésztát, amíg 220 fokra előmelegítjük a sütőt. Sütés előtt alaposan bevizezzük a kifliket, ízlés szerint megszórjuk magokkal vagy nagyszemű sóval. A tepsit egy ugyanakkora tepsivel lefedjük, és 220 fokon 10 percig fedő alatt, majd 15-20 percig fedő nélkül sütjük, míg aranybarnák lesznek a kiflik. Várjuk meg, míg legalább langyosra hűlnek, ekkor azonnal fogyaszthatóak 🙂
Nézd meg mindezt videón is:
Jó étvágyat!
Nézd meg kenyérsütésről szóló videóimat is: