Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 5 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha ez az étel eszembe jut, azonnal elfog a nosztalgia. Gyerekkoromban gyakran ettük (vagy csak én emlékszem rá így, nem tudom), de már kb. ezer éve nem készítettem. Ezért nagyon megörültem, mikor a férjem a minap feldobta az ötletet: mi lenne, ha krumplis flutát sütnék? Hát, rajtam nem múlik 🙂
Hozzávalók
- 60 dkg krumpli
- 2 tojás
- 30-35 dkg liszt (krumplitól függően ez lehet több is)
- egy csipet élesztő
- só, babérlevél, egy csipetnyi egész kömény
- a mártogatóshoz 2 gerezd tört fokhagyma, tejföl
Elkészítés
A krumplit megpucolom, falatnyi kockára vágom (hogy minél előbb megfőjön), és sós, babérleveles, köménymagos vízben megfőzöm (eddig olyan, mintha krumplipürét készítenék).
Ha a krumpli puha, leöntöm a főzővizet, és krumplinyomóval összetöröm.
Hagyom kihűlni, különben túl sok lisztet vesz fel.
Ha kihűlt, hozzáadom a tojásokat, ha kell, még egy kis sót, az élesztőt és lassan adagolva a lisztet is. Kézzel összedolgozom.
Eleinte nagyon ragadós, de szépen lassan eléri a kezelhető állagot. Kicsit félreteszem pihenni.
Közben előkészítem az olajat, amiben ki fogom sütni.
A tésztát alaposan lisztezett felületre borítom, és kb. 3 mm vékonyra kinyújtom. Tetszőleges formákat szaggatok vagy vágok belőle (én most kockákra vágtam, de lehet pogácsaszaggatóval szaggatni, vagy háromszögekre formázni, kinek mi tetszik).
Mindig csak egy sütésnyi adagot készítek elő, egy liszttel megszórt deszkára teszem, hogy könnyű legyen az olajba tenni (az alja még mindig ragadós lehet).
Meleg, de nem forró olajban közepes lángon aranybarnára sütöm.
Konyhai papírtörlőre vagy szalvétára szedem, hogy a felesleges olajat felitassam. Fokhagymás tejföllel, házi baracklekvárral vagy fahéjas porcukorral tálalom.
TIPP: a krumpli főzővizét ne öntsük ki, remekül felhasználható kenyér, kifli, zsemle vagy pogácsa tésztájába