Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Hozzávalók
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő (vagy 2/3 zacskó porélesztő)
- 5+5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
Nagyon szeretjük a kürtős kalácsot, de sajnos nincs az elkészítéséhez szükséges formám. Próbálkoztam a házi barkács megoldásokkal (sörösdoboz vagy papírhenger alufóliával bevonva), de nekem nem annyira sikerültek. Erről beszámoltam ebben a kürtő kalácsos bejegyzésben. Szintén ott ígértem meg, hogy a következő próbálkozásom nem kürtős, hanem egy egyszerűbb, gyorsabb (bár tény, hogy kevésbé látványos) megoldás lesz. Hát íme 🙂
5 dkg vaj kivételével az összes hozzávalóból laza tésztát gyúrok (az élesztőt sem futtatom fel, csak belemorzsolom). Akkor az igazi, ha elválik az edény oldalától, szép fényes, buborékos lesz a tészta. Meleg helyre teszem, és hagyom duplájára kelni. Ezután a tésztát kinyújtom kb. 2 mm vékonyra.
Olvasztott vajjal megkenem (lazán, a kezemmel, nem ecseteltem…)
Bőségesen meghintem fahéjas cukorral, kicsit még bele is nyomkodtam, majd 10*2,5 cm-es csíkokat vágok belőle késsel vagy derelyeszaggatóval.
Ami lehullott, abba beleforgatom a szeletek mindkét oldalát (igen, mindkettőt), majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, és a sütő grill fokozatán pár perc alatt megsütöm.
Készült kevésbé és jobban átsütött változat is, ez utóbbi nekem kicsit jobban ízlett, mert ropogós karamell réteg sült a tetejére. Azt hiszem, máskor is fogom ezt a gyorsított változatot alkalmazni 🙂