Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 dl-es üvegnyi
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A medvehagymát nemcsak nyersen lehet fogyasztani, tartósítani is érdemes. A medvehagymás fűszersóról már írtam, most az olajban tartósítását mutatom meg.
Hozzávalók
- 1,5 dl olaj (legjobb az olíva, de étolajjal is működik)
- 125 g medvehagyma
- 1 teáskanál só
- Ízlés szerint őrölt bors
Elkészítés
A medvehagyma minden formájában nagyon finom, de sajnos csak korlátozottan elérhető frissen. Érdemes ezért tartósítani, amire számtalan lehetőség adódik. A fagyasztás csak egy ezek közül, de készíthető belőle medvehagymás fűszersó is, vagy éppen ez az olajban eltett változat.
Életet ment, ha ezt tudod a medvehagymáról
Levelei könnyen összetéveszthetőek az ugyanekkor virágzó gyöngyvirágéval, ezért nagyon elővigyázatosan kell szedni, vagy megbízható helyről érdemes beszerezni. További hasznos tudnivalókat is olvashatsz a medvehagymáról szóló gyűjteményemben.
A megmosott és megszárított medvehagymaleveleket kb. fél centi széles csíkokra vágom.
Az olajat enyhén felhevítem egy serpenyőben.
Beleszórom a medvehagymát, sózom, borsozom, és időnként átforgatva pár perc alatt megfonnyasztom.
Még melegen egy kimosott befőttes üvegbe töltöm úgy, hogy tele legyen, és a tetejét lepje el az olaj.
Azonnal fejreállítom az üveget, és így hagyom kihűlni.
TIPP
Kenyérre kenve ízletes kence, valamint sült húsok és zöldségek ízesítésére is kiváló.