A tavasz hírnöke a medvehagyma, mely jellegzetesen fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógy- és fűszernövény. Tavaszi hónapokban virágzik, ekkor gyűjthető az emberi fogyasztásra alkalmas levele is.

Forrás: kertportal.hu

Mi fán terem?

Nem fán 🙂 , de erdőben, árnyékos, nedves helyeken hatalmas területen megtalálható növény, melynek szedése fokozottan védett területeken tilos, egyéb helyeken is csak a saját szükségleteket kielégítő mennyiségben (azaz 2 kg/fő naponta) szedhető (a 2009. évi XXXVII. Tv szabályozza. Magyarországon a Dél-Dunántúlon, a Mecsekben van a legnagyobb lelőhelye, ezért nem meglepő módon éppen itt, Orfűn tartják a medvehagymás ételek hagyományos fesztiválját (nézd meg a Medvehagyma Ház weboldalát).

Életet ment, ha ezt tudod

Levele könnyen összetéveszthető az azonos időszakban virágzó, de mérgező gyöngyvirágéval, ezért nagyon elővigyázatosnak kell lenni begyűjtésekor. Virágzáskor egyértelműen megkülönböztethetőek:

Bal oldalon medvehagyma, jobb oldalon gyöngyvirág
Forrás: botkert.hu
Gyöngyvirág
Forrás: kertportal.hu

Leveleik illata alapján is felismerhetőek: ha két ujjunk között megdörzsöljük a medvehagyma levelét, azonnal érezni fogjuk a fokhagymára utaló illatát. Szedésnél fontos, hogy csak a leveleket szedjük le, és egy-egy tőről csak a levelek felét, hogy a gyökere ne sérüljön, és következő évben is tudjunk belőle szüretelni.

Forrás: kertportal.hu

Felhasználási lehetőségek

  • Nyersen frissítő szendvicsfeltét
  • Salátákhoz keverve pikáns ízesítő
  • Ízletes, pikáns pesto készíthető belőle
  • Sütés előtt belekeverhető kenyér, pogácsa és egyéb pékáru tésztájába
  • Levesek, főzelékek ízesítője
  • Önálló főzelékként elkészítve is nagyon finom
  • Tartósítható sóval elkeverve vagy olajban
  • Fagyasztható: Érdemes kis mennyiségekre osztva fagyasztani, hogy megőrizze az év további részére is hatóanyagainak többségét, és egész évben tudjuk élvezni jellegzetes ízét. Fontos tudni, hogy fagyasztás után a levelek fonnyadtabbak lesznek, és sok vizet is veszítenek, íze is sokat veszít intenzitásából

Gyógyhatásai

  • Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre,
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású,
  • a szédülést, fejfájást enyhíti,
  • a magas vérnyomást csökkenti,
  • tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
  • elősegíti a vizelet ürítését,
  • tisztítja a vért
  • C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét
  • lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban
  • javítja a végtagok keringését
  • Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében.

Jótékony hatását leginkább frissen, nyersen fogyasztva fejti ki, íze is így a legintenzívebb.

Forrás: www.hotelszarvaskut.hu

Ezekben az esetekben ne használd

Fogyasztása és használata nem ajánlott az alábbi esetekben:

  • Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat
  • a megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
  • érzékeny bőrű egyének esetében bőrön történő alkalmazásakor fokozott óvatosság szükséges, mivel az ennek során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő.

Pár recept ízelítőül

  • kenyértésztába keverve kellemes illatú, enyhén fokhagymás ízű kenyér süthető
  • a medvehagymás pogácsa kihagyhatatlan tavaszi étel
  • ennek a sós rudamnak a receptjét mentsd el magadnak, tejmentes, többféle liszttel kombinálva (a tavaszi Gourmet&Deliciuos Magazonban jelent meg, lapozd végig, tetszeni fog 🙂 )
  • tej- és tojásmentes pogácsa receptemet is érdemes megjegyezned, csodálatosan finom 🙂
  • készíts házi sajtot, és ízesítsd medvehagymával!
  • palacsintatésztába keverve igazán pikáns, egyedi ízvilágú desszert készíthető vele, és ez csak egy ötlet a kertportal.hu-n található számtalan medvehagymás recept közül
Forrás: kertportal.hu

Medvehagyma túrák

A medvehagyma szedése kiváló alkalom egy tavaszi kirándulásra. Épp ezért nem meglepő, hogy egyre népszerűbb a szervezett túrák, kirándulások elterjedése. Sőt, egyes hotelek kimondottan medvehagyma szezonra épülő ajánlattal is készülnek:

Forrás: frisss.hu
  • Bakonybél: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-medvehagyma-nap-bakonybel.html
  • Hotel Szarvaskút: https://www.hotelszarvaskut.hu/hotel/akcios-csomagajanlatok/item/medvehagyma-napok-2-3
  • https://www.vylyan.hu/vylyan-terasz/medvehagyma-tura/
Summary
Medvehagyma, a tavasz hírnöke
Article Name
Medvehagyma, a tavasz hírnöke
Description
A tavasz hírnöke a jellegzetes illatú medvehagyma. Életet menthet, ha tudod róla az alábbiakat!
Author

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Summary
Medvehagyma, a tavasz hírnöke
Article Name
Medvehagyma, a tavasz hírnöke
Description
A tavasz hírnöke a jellegzetes illatú medvehagyma. Életet menthet, ha tudod róla az alábbiakat!
Author