Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Ízesítés, Kencék kenyérre, Receptek, Tojásmentes, Trükkök és praktikák, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Medvehagyma szezonban nálunk a kerítés is medvehagymából van 🙂 Nyersen a legintenzívebb, de nemcsak szendvicsen esszük előszeretettel, hanem pesztó formájában is.


Hozzávalók

  • 10 dkg medvehagyma
  • 2 dkg parmezán
  • 5 dkg pirított fenyőmag
  • 40 ml (medvehagymás) olaj
  • 1-2 g (medvehagymás fűszer) só
  • Ízlés szerint bors


Elkészítés

A pesztó elkészítése borzasztóan egyszerű: egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, majd félreteszem kicsit hűlni.

Addig a késes aprítóba tépkedem a megmosott és szárazra törölt medvehagyma leveleket. Ízesítem sóval, borssal, reszelt sajttal, rálöttyintem az olajat (legjobban a medvehagymás olaj illik hozzá, de nem rontja el a tökmagolaj sem), végül a kihűlt fenyőmagot is. Krémesen kenhető állagúra aprítom, de csak annyira, hogy még felismerhető legyen benne a fenyőmag és a medvehagyma is.

Kenhetjük frissen sült húsokra, tésztára öntetként, de akár feldobhatjuk vele a reggeli pirítósunkat is. Vagy az estit, mert elég átható íze és illata van a medvehagymás pesztónak 🙂

Tipp

1. Ha nincs otthon parmezán, de hirtelen ötlettől vezérelve nagyon szeretnénk pesztót készíteni, adhatunk hozzá más sajtot is. Én próbáltam trappistával, úgy is finom volt 🙂

2. Fenyőmag helyett használhatunk tökmagot is. Az íze szinte felismerhetetlenül hasonlítani fog 🙂

A medvehagyma további hasznos tudnivalóiról olvashatsz itt is: mindent a medvehagymáról

Összegzés
recipe image
Recept név
Medvehagymás pesztó
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Összegzés
recipe image
Recept név
Medvehagymás pesztó
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő