Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 sütőtepsi
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Pár évvel ezelőtt találkoztam először a medvehagymával, és szerelem lett első látásra (akarom mondani ízlelésre 🙂 ). Nagy mázlinak tartom, hogy kislányom partnerem ebben a szerelemben, és nem csak nyersen, szendvicsben szereti, hanem pogácsában is. Éppen ezért amikor szezonja van, ki nem hagynám a medvehagymás pogácsát, ami nem csak színével, hanem különleges ízével is állandó szereplővé nőtte ki magát a tavaszi időszakban nálunk.
Hozzávalók (2 nagy tepsihez)
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- fél teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- egy csomag medvehagyma
- egy tojás a kenéshez
Elkészítés
Először is a cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A margarint meglangyosítom, hozzáadom a szintén langyos tejfölt, és összekeverem.
A lisztbe beleütöm a tojást, majd az összes eddigi masszát hozzáadom, és a gépre bízom a munkát.
Ragacsos tésztát gyúr, legalább 15 percig kidolgozva. Közben ollóval pici cafatokra vágom a medvehagyma felét, és a dagasztás legvégén hozzáadom a tésztához, hogy elvegyüljön benne.
Félreteszem meleg helyre, hogy duplájára keljen.
Ezidő alatt a puha vajhoz hozzáciflizem ollóval a maradék medvehagymát, és alaposan elkeverem.
Amikor a tészta megkelt. lisztezett felületre borítom, és vékonyra nyújtom.
Megkenem a hagymás vaj felével.
Elkezdem hajtogatni: egyharmadát lehajtom fentről középre, majd lentről szintén. Ezután a maradék vajjal megkenem.
Jobbról és balról is megcsinálom ugyanezt a hajtogatást, és hagyom 30 percet pihenni.
Ezt megismétlem mégegyszer, kenés nélkül. Újabb 30 percet pihen, majd kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát.
Késsel berácsozom, vigyázva, hogy át ne vágjam a tésztát, majd kockákra vágom vagy kiszaggatom pogácsaszaggatóval, ahogy tetszik. (Ha kockákra vágom, nem lesz leeső rész, amit újra kell nyújtani, így a második adag nem lesz keményebb a plusz liszttől). Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, jó távol egymástól, hogy legyen helyük kelni. Fognak 🙂
A tojást villával felverem, és megkenem a tészta tetejét. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-18 percre.
Akkor jó, amikor a teteje szépen megbarnul, és az alja is kap egy kis színt.
Ha véletlenül marad belőle másnapra is, dobozban eláll. De nem lesz rá szükség 🙂
A receptért köszönet Limarának!