Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 24 db minimuffin vagy 12 db normál
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha húsvétról, mikulásról vagy egyéb csokigyűjtő ünnepségről marad csokoládénk, a legegyszerűbb (és legfinomabb) módja ezek eltüntetésének egy gyors muffin. Annyira egyszerű, hogy pici gyerekeket is be lehet vonni az elkészítésébe, és garantált a siker vele.
Hozzávalók
- 15 dkg laktózmentes Vénusz margarin
- 12 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 1 sütőpor
- 1 evőkanál lekvár
- 2 evőkanál karob
- 15 dkg liszt
- Ízlés (és húsvétról vagy egyéb ünnepről maradt csokoládémennyiség) szerinti csoki
- 2 nagy maréknyi magozott meggy
Elkészítés
A langyos margarinban egy kézi habverővel elkeverem a cukrot, majd a tojást, a sütőport, a lekvárt, karobot (vagy akár sima kakaóport), végül pedig a lisztet is.
Álljunk meg egy szóra! Hogy mi is az a karob?
A karob a szentjánoskenyérmag őrleménye, amit a kakaóra érzékenyek kakaópótlóként fogyaszthatnak. Színre valamivel fakóbb, mint pl. a Holland kakaópor, ízre kicsit fahéjasabb beütésű, de mindenképpen finom 🙂
Szóval a masszába beletördelem kisebb-nagyobb darabokra a csokit (ebben igazán nagy segítségünkre lehetnek az apró kezek), és a kimagozott, negyedekre vágott meggyet. Én a meggyet egy kis tálkába szoktam tenni magozás és vágás közben, hogy a leve ne áztassa el a muffint – és a kislányom szereti is így meginni, így mentjük, ami menthető 🙂
Amikor kész a massza, kicsit félreteszem, és előmelegítem a sütőt 190 fokra.
A muffinfsütőt (használhatunk mini- és normálméretű muffinsütőt is, papír vagy akár szilikon formákat is. Én utóbbit otthoni fogyasztásnál jobban preferálom, de amikor utaznak a muffinok, a papír egyszerűbb) kibélelem a formákkal, majd egy evőkanállal megtöltöm őket, kb. a forma 2/3 részéig.
Ha a sütő már forró, a minimuffinokat 15-17 perc alatt, a normál méretűeket 20-25 perc alatt sütöm készre.
Az egész mutatvány félórán belül megvan, így váratlan vendégek esetén is bátran nyúlhatunk ehhez a finomsághoz.
TIPP:
Meggy helyett tehetünk bele cseresznyét, vagy szinte bármilyen más gyümölcsöt. A gyümölcs szezonon kívül lehet mirelit is, de akkor várjuk meg, míg kiolvad, és a felesleges levet szűrjük le róla.