Egyszer volt, hol nem volt, valamikor réges régen élt egy maroknyi kis ember egy csöppnyi kis településen. Boldogan éltek, hiszen mindenük megvolt, amit kívánhattak: édes gyümölcsök teremtek a fáikon, zamatos zöldségek a földjeiken. Egy napon erre a környékre tévedt a király, aki álruhában járta a vidéket, hogy jobban megismerje országa lakóit. Nagyon megéhezett hosszú útján, ezért az első házba bekopogott, és elemózsiát kért. A helyiek vendégszerető, kedves népek voltak, azonnal került az asztalra többféle is a saját termésű gyümölcsökből és zöldségekből készült krémekből, szószokból, lekvárokból, a király alig győzte a jobbnál jobb ételeket mind sorra kóstolni, szomját pedig zamatos gyümölcsök levével csillapította. Annyira ízlett neki minden, hogy az összes étekből vinni akart a királyi udvarba is, hogy hírét vigye: ezen a vidéken csodát tesznek az emberek a terményekkel. Nem is voltak restek a házigazdák: a gondosan, üvegbe zárt finomságokkal megpakolták a „vándor” tarisznyáját, és úgy bocsátották útjára.

A király, miután visszatért a palotába, végigkóstoltatta a sok finomságot az udvar lakóival, akik szintén nagyon megszerették ezeket a termékeket, és ezentúl erről a településről szerezték be a királyi asztalra kerülő ételek Legjavát.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Már csak azért is, mert ez a mese bizony valóságos. A kis települést Bordánynak hívják (dél-alföldi település a napsütötte Homokhátságon), a maroknyi kis ember pedig létrehozta itt a 2016 óta működő Homokhátság Szíve Zöldség– és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezetet. A Szövetkezet amellett, hogy helyi termelőktől vásárolja az alapanyagokat, 8 fő (hátrányos helyzetű) munkavállalót is foglalkoztat, így termelve meg azokat a tartósítószer és adalékanyag-mentes termékeket, amikkel kiállításokon, vásárokon is megtalálhatóak (többek között Budapesten is). A termékpalettájuk igen széles: különleges fűszerezésű, prémium minőségű, helyben termelt gyümölcsből és zöldségből készült krémek, szószok, lekvárok, chutney-k mellett 100%-os gyümölcslé is elérhető a webshopjukban és viszonteladóiknál.

Eperszószukat palacsintával teszteltük – nem is gondoltam volna, hogy a bors, a menta és az eper ilyen harmonikusan elfér egyetlen üvegben 🙂

Húsokhoz kiváló választás a Legjava Hétfűszeres Paprikaszósz:

Ha pedig egy kis nasira vágyik az ember, a Mandulás Szilva Chutney igazi élmény az ízlelőbimbóknak (ugye jól látható, hogy valódi gyümölcsöt tartalmaz az üveg? 🙂 :

Mivel magam is dél-alföldi lány vagyok, így minden megérint, ami egy kicsit is kötődik ehhez a vidékhez. Hatványozottan igaz ez, ha gasztro-érintettsége is van, ráadásul tevékenységét a fenntarthatóság jegyében végzi.

Ha ezen a vidéken jártok, mindenképpen keressétek fel őket, kóstoljátok meg termékeiket, és vigyétek jó hírüket, mert megérdemlik. Friss híreikről értesülhettek facebook oldalukon is. Ha pedig a foteletek kényelméből szeretnétek hozzájutni ezekhez a finomságokhoz, látogassatok el weboldalukra, a webshopjukban minden termékük elérhető, én jó szívvel ajánlom őket.

A bejegyzést a Legjava termékek támogatták.

Summary
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Brand Name
Legjava
Product Name
Legjava termékek

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Summary
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Brand Name
Legjava
Product Name
Legjava termékek