Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 12 főre
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Bevallom őszintén, én nem ismertem eddig ezt a süteményt. Viszont tegnap délután a férjem a neten szörfölgetve meglátta, és azonnal hiányérzete támadt. Gyermekkorában sokszor előforduló édesség volt ez, így nagy elvárásokkal kellett szembenéznem, mikor nekiálltam. Amellett, hogy kellemes egész délutános elfoglaltságot tud szerezni az embernek, egy igazán látványos és finom süti lesz belőle.
Hozzávalók
A tésztához
- 6 tojás
- 20 dkg cukor (lehet porcukor vagy kristálycukor is)
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl langyos víz
- 38 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 csomag főzős pudingpor (lehet puncsos, én most epressel készítettem)
- 7 dl tej
- 10 dkg cukor (ezt keverjük ki a margarinnal) + 5 dkg vaníliás cukor (ez megy a tejbe)
- 25 dkg margarin (nálam ez most 20 dkg teavaj és 8 dkg margarin volt)
- 1 zacskó Dr. Oetker tortabevonó és annyi csokimikulás és csokinyúl, amennyi otthon van :o)
- kb fél dl olaj
Elkészítés
A tojásokat egészben beleütöm a gépbe, hozzáadom a cukrot, és magas fokozaton kemény habbá verem. Közben belecsorgatom az olajjal elkevert vizet is apránként. Leállítom a gépet, és óvatosan hozzáadagolom a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, hogy ne nagyon törjem össze a habot. Amikor kész, a masszafelénél kicsit kevesebbet beleöntök egy sütőpapíros püspökkenyér formába. A maradékhoz hozzákeverem a kakaóport, és egy másik, szintén sütőpapíros püspökkenyérformába öntöm (azért kell ebbe kicsit több tészta, mert a hozzáadott kakaópor miatt tömörebb lesz a tészta). 180 fokra előmelegített sütőben szép lassan, kb 45 percig sütöm (tűpróba!).
A formából kivéve rácson hagyom kihűlni.
Amíg hűl, elkészítem a krémet. A pudingport és a cukor felét elkeverem 2 dl tejben csomómentesre, majd a többi tejhez öntöm, és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm.
Amikor kihűlt, a margarint a maradék cukorral felhabosítom, és 2-3 kanalanként hozzáadom a pudingport is, géppel jól elkeverve.
És ezután jön az igazi pepecselés 🙂
Mindkét kalácsot kb. ujjnyi vastag szeletekre vágom, és egy tálcára elkezdem rakosgatni. Az első szelet megy simán, majd egy barna-egy fehér tánclépéssel minden szeletet jó vastagon megkenek a pudingos masszával. Amikor elfogytak a szeletek, hagyom kicsit pihenni, amíg elkészül a csokimáz.
Ehhez egy tortabevonót és az összes rendelkezésre álló csokimikulást és csokinyulat kis lángon, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztok. Hozzáöntöm az olajat is, elkeverem, majd szépen elegyengetem a kalács tetején, hogy mindenhol szépen bevonja.
Mehet a hűtőbe egy órára, hogy a csoki jól megdermedjen.
Ferdén szeletelve tálalom.
A receptért köszönet Kránicz Györgyinek!