Barion Pixel

Mézes keksz sütipecséttel

Szerző:

Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 5 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Mézes is, keksz is, ráadásul nyomdázható is. Hetekig eláll, nagyszerű egy tea vagy kávé mellé, az uzsonnás táskába, vagy akár ajándékba is. Higgyétek el, megéri a macerát! 🙂

Nem árulok el titkot azzal, hogy az egyik kedvenc sütim a mézes krémes, az oldalon is megtalálható a receptje. De az újdonság, hogy a leeső szélekből, vagy akár a teljes tésztamennyiségből kiváló kekszet is lehet sütni, ami ráadásul remekül nyomdázható sütipecséttel is. Nézzétek csak! 🙂

Hozzávalók

  • 2 evőkanál méz
  • 2 kanál kakaópor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj vagy növényi margarin
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 45 dkg liszt

Elkészítés

A liszten kívül a tészta minden hozzávalóját egy hőálló edénybe teszem. Egy másik edénybe teszek fel 2 ujjnyi vizet főni. A vizes edény akkora legyen, hogy a másik edény eltakarja teljesen, de az alja ne érjen a vízbe. Kézi habverővel alaposan összekeverem a hozzávalókat, és folyamatos keverés közben 5 percig gőz felett összefőzöm őket.

Amikor már szép homogén, félreveszem, és 3 részletben hozzáadom a lisztet.

Az első két adag liszt hozzáadásánál még használom a kézi habverőt:

Csak az utolsó adag liszttel együtt gyúrom kézzel. Mikor összeállt, 5 egyforma részre osztom a tésztát. Ha nagyon ragadna, egy kicsi liszttel még átgyúrom, de jobb, ha inkább egy időre a tésztát hűtőbe tesszük.

Egyesével kinyújtom őket, majd zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára terítem úgy, hogy ne lógjon le a tepsiről, és előmelegített sütőben 200 fokon 6,5 perc alatt kisütöm (csak az elsőnél kell zsírozni, a többinél csak lisztezni). Én alapvetően sima, sótlan házi disznózsírt szoktam használni hozzá, de kókuszzsírral is működik.

Amikor kiveszem a sütőből, még puha a tészta, de gyorsan keményedik, így nagyon igyekezni kell, hogy még puha állapotban méretre vágjuk, mert különben csak törni lehet, és akkor már nem lesz olyan szép. Derelyevágóval először téglalapokat vágok belőle, majd nagyon sietve (de azért a kezemre vigyázva, hiszen forró a tepsi és a tészta is) belenyomom a sütipecsétet mindegyik közepébe, és félreteszem hűlni őket.

Még langyosan is finom, de akár napokig is eláll.

A pecsételést én sütés után szoktam csinálni, mert a tésztában lévő szódabikarbóna miatt puffad kicsit a keksz. Így ha előre pecsételek, torzulna a minta. Ha csak mintára vágom, azt megtehetem előre is, és úgy sütöm ki, ez ízlés kérdése.

Igazán kiváló gasztor-ajándék is, mi rendszeresen készítjük szeretteinknek és vendégvárónak is 🙂

És ha egy finom házi teát is innál mellé, a Szeretlek TEA oldalán jobbnál jobb receptek közül válogathatsz:

https://szeretlektea.hu/tea-recept-valogatas/



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!