Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2/3 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nemrég kóstoltam egy bolti müzlit, ami tele volt magvakkal, és jó kis ragacsos massza tartotta össze. Jó édes volt, az én szájízemnek túlzottan is, ezért elhatároztam, hogy elkészítem ennek egy kevésbé gejl változatát – nagy sikere lett a családban is, mutatom, hogyan készítem
Hozzávalók 8 személyre, 2/3 sütőtepsinyi felületre
- 6 dkg mogyoró
- 5 dkg szezámmag
- 3 dkg napraforgó mag
- 1 dkg tökmag
- 15 dkg cukor
- 10 dkg margarin
Elkészítés
Nem nagy ördöngősség az egész mutatvány: fogom a mogyorót, egy zacskóba teszem, ellapogatom, egy konyharuhába belecsúsztatom, és a húsklopfolóval kicsit összetöröm. Ezután fogok egy serpenyőt, és szárazon megpirítom a mogyorót. Félreteszem egy tálba, majd a többi magvat is ugyanígy pirítom. Összekeverem a pirított finomságokat, és félreteszem.
Ugyanabban a serpenyőben (ha kell, egy száraz papírral kitörölgetem, hogy teljesen tiszta legyen) a cukrot megkaramellizálom, majd a margarint is felolvasztom benne. Hagyni kell, hogy a keletkezett hab is eltűnjön, különben kicsapódik a müzliből.
Amikor a cukor átalakul, egy tepsit (és a sütőtepsit használtam) kibélelek sütőpapírral. A karamellbe belekeverem a magvakat, és 1-2 percig tűzről levéve kevergetem a masszát. Amikor már kezd kicsit összeállni, szép vékonyan elegyengetem a sütőpapíron, és hagyom teljesen kihűlni.
Törhető, roppanós és nagyon finom édesség válik belőle.
Sütőpapírba csomagolva az uzsonnás dobozba kívánkozik, de hűtőben napokig is eláll.