Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 kenyérhez való alapanyag
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Az öregtészta (vagy másnéven előtészta) nem más, mint egy kis darab lecsippentett tészta, amit a begyúrt kenyérből leválasztunk, és a következőhöz felhasználunk, hogy az élesztő mennyiségét csökkentsük. Vagy ha ezt éppen nem tettük meg, elkészíthetjük magát a tésztát is, amit a következő kenyerekhez használunk fel. Pár perc munka, utána az élesztőé a főszerep!
Természetesen ezt is Limarától tanultam (ahogy kismillió egyéb házipék is), és csak azért örökítem meg itt is az öregtészta receptjét, hogy nekem is meglegyen.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt (BL55)
- 3 dl víz
- fél teáskanál só
- 1 dkg élesztő
Elkészítés
Kimérem a hozzávalókat.
Dagasztógéppel alaposan összedagasztom, majd kézzel is kerekítek rajta egyet.
Majd folpakkal lefedve egy fedeles jénaiba teszem, legalább 4-5 órára, a konyhapultra.
Ez alatt az idő alatt jól megkel, majd elkezd összeesni.
Az idő leteltével mehet be a hűtőbe, és remek alapul szolgál kenyerek, kiflik, zsemlék és egyéb finomságokhoz. Ekkora adagból kb. 80 dkg tészta lesz, ami 3 nagyobb vagy 4 kisebb adagot jelent. 7-10 napot bír ki hűtőben, de kisebb adagokra osztva fagyasztható is.