Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ez is egy jól bevált családi recept. Lehet cifrázni azzal, hogy paprikába töltjük a húsgombócokat (csak akkor már töltött paprikának hívjuk), de én most a legegyszerűbb megoldást készítettem.
Hozzávalók
- 1 kg darált hús (comb, nem baj, ha van benne némi zsír)
- 10 dkg rizs (mérd le!)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (nem több)
- 1 púpos evőkanál piros törött paprika
- fél kávéskanál bors
- 1 kávéskanál só
- fél dl olaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 liter paradicsomlé (lehet bolti, dobozos is)
- egy csipet só
Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát olyan apróra vágom, ahogy csak tudom. A húsgombóchoz a hozzávalókat jól összegyúrom kézzel, mint a fasírtnál. A vöröshagyma íze dominál, nem a fokhagymáé. Az a jó, ha kicsit ízes (még nem sós, de már nem kell hozzá sok), mert a rizs valamennyit úgyis felszív. Vizes kézzel gombócokat formázok, és a fazékba helyezem őket. Annyi vízzel öntöm fel, hogy félig ellepje a húsgombócokat.
Amíg a húsgombóc fő, elkészítem a paradicsomszószt: fél deci olajon 2 evőkanál lisztet megpirítok. Mikor halvány rózsaszín, 4 kanál cukrot teszek bele, ezt karamellizálom picit. Ha kész, 1 liter paradicsomlével felöntöm, adok hozzá egy csipet sót és szétkeverem simára. Nem főzöm tovább, mert összecsomósodhat.