Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 személyre, 38*25 cm-es tortaformához
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Igyekszem nyitott lenni az ízekre, állagokra, és mivel nemcsak én küszködök évek óta pajzsmirigy problémákkal, hanem a családban van cukorbeteg is, a szénhidrátcsökkentett lisztek említésére mindig felkapom a fejem. Ez a recept ráadásul tejtermékmentes is, így két legyet ütünk egy csapásra 🙂
Hozzávalók
- 6 tojás
- 6 csapott evőkanál cukor vagy 60 g eritrit
- 1 csipet só
- 6 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 1 zacskó Éléskamra Omlós piskóta lisztkeverék
A tortaforma kenéséhez növényi margarin és 2 evőkanál Éléskamra Szórásra, sűrítésre használható lisztkeverék
Elkészítés
A gluténmentes piskóta titka a lisztkeverék, én most az Éléskamra piskóta lisztkeverékét használtam. Nem titok, a csomagolás hátulján ott a recept, nem kell felfedezni a spanyolviaszt, elég, ha követjük az ott olvasható instrukciókat 🙂
Ahogy én készítettem (persze egy kicsit ezt is Degeszpocakosítottam, mutatom is):
6 egész tojást tettem a habverő üstjébe, nem választottam szét. Legnagyobb fokozaton elkezdtem habbá verni, közben hozzáadtam a sót és a cukrot. Amikor már szépen feljött a hab, kanalanként hozzáadagoltam a vizet, majd az olajat is, és kemény habbá vertem.
Ekkor átálltam egy spatulára, és a lisztkeveréket óvatosan kevertem bele, hogy a habot ne törjem össze.
Ezután félretettem kb. 15 percre, addig a sütőt előmelegítettem 180 fokra, és elővettem egy 38*25 cm-es szögletes kapcsos tortaformát (most debütált, jól működik 🙂 ). Az aljába sütőpapírt tettem, az oldalát belülről növényi margarinnal kikentem és megszórtam az Éléskamra szórásra, sűrítésre használható gluténmentes lisztkeverékével.
Egyenletesen eloszlattam benne végük a masszát, párszor odacsaptam a munkapulthoz, hogy a levegőbuborékok is távozzanak
Ezután a sütőbe toltam 25-27 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőriztem, hogy biztosra menjek). A pultra terítettem egy tiszta konyharuhát, amit alaposan bevizeztem, és erre borítottam rá a formából kivett piskótát. Gyorsan lehúztam egy mozdulattal a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével a rövidebb oldalán kezdve feltekertem a piskótát. Így hagytam kihűlni. Ezután kitekertem, jó vastagon megkentem házi baracklekvárral és visszatekertem
Megszórtam finoman porcukorral, és már tálaltam is 🙂
Megjegyzés: nagyon finom lett ez a piskótatekercs, de ahhoz, hogy igazán élvezni tudd, el kell engedned az elvárást, hogy ugyanazt az ízt és állagot hozza, mint a hagyományos (finomlisztes) verzió. Ezt nyilvánvalóan nem fogja tudni visszaadni, de ha ezen túl tudsz lépni, és hagyod, hogy bizonyítson ez a lisztkeverék, meg fogod szeretni 🙂