Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 rúd piskótatekercs
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nekem valahogy mindig nagy mumusom volt a piskótatekercs: soha nem sikerült jól, vagy tört, vagy repedt, de soha nem volt szép.
Egészen tegnapig, amikor végre sikerült egész vállalható példányt készíteni 🙂
Hozzávalók
- 8 egész tojás
- 8 csapott kanál cukor (fele lehet vaníliás)
- 8 púpos kanál liszt
- 2/3 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- a kenéshez lekvár
Elkészítés
Én soha, egyetlen sütihez sem szedem szét a tojásokat. Egyszerűen beletöröm mindet a tálba, és a legnagyobb fokozaton elkezdem habbá verni. Amikor már alakul, hozzáadom a cukrot és a sót, és egészen kemény habbá verem, ahogy hagyja magát. Ezután átteszem a legkisebb fokozatra, és kanalanként hozzáadom a lisztet és a sütőport. Pár perc alatt összedolgozom, majd sütőpapirral bélelt tepsibe öntöm (én a sütő saját tepsijét használtam, ebben kb 2 ujjnyi lett a tészta sütés előtt), és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom.
15-17 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Nem szabad nagyon kiszárítani, mert akkor biztosan repedni, törni fog feltekerés közben.
Amikor kész, nedves konyharuhára borítom, óvatosan lehúzom a sütőpapírt az aljáról, és finoman feltekerem a konyharuhával együtt.
Így hagyom kihűlni.
Ezután óvatosan kitekerem, jó vastagon megkenem anyukám-féle baracklekvárral, és visszatekerem.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalom. Meg lehet szórni porcukorral, de én nem szeretem, ezért ezt a lépést kihagytam 🙂