Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 5 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ahogy azt már írtam, a rizs egy igazán hálás köret. De nem feltétlenül kell a megszokott, unalmas köretként gondolni rá, darálthússal remek rakott étel válhat belőle.
Hozzávalók
- 3 dl rizs („A”)
- 6 dl víz
- vegeta, bors
- 60 dkg darálthús (nem baj, ha egy kicsit zsírosabb, és nem csupa száraz hús)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- egy vödör tejföl
- kevés olaj
Elkészítés
A rizst kevés olajon folyamatos keverés közben megpirítom.
Felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, ízesítem, és néha megkeverve addig főzöm, míg majdnem elfővi a levét. Ekkor lefedem, és hagyom kidurrogni a rizsszemeket.
Közben apróra vágom a vöröshagymát, sózom, és kevés olajon megfonnyasztom.
Ráteszem a darálthúst, sózom, borsozom, és kevergetés közben puhára főzöm.
Előkészítek egy jó nagy jénait, és elkezdek rétegezni: alulra egy adag hús, rá a rizs, és utána a tejföl.
Ha szükséges, a rizs szintjét kicsit lehet vegetázni. A rétegek így követik egymást, tejföllel zárul az emelet.
Fedő alatt 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 20 perc alatt összesütöm. Ha ügyesen tudom kiszedni, a rétegek szépen elkülönülnek egymástól, és látványosan mutatnak a tányéron 🙂