Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nemesen egyszerű étel, mégis méltatlanul kevésszer készítjük. Pedig kevés előkészítéssel és munkával egy igazán gyerekbarát ételt rittyenthetünk belőle.
Hozzávalók
1 kg főttkrumpli
8-10 keménytojás
egy fej lilahagyma
ízlés szerint kolbász
egy nagy vödrös (850 g) tejföl
Elkészítés
Na jó, a legnagyobb macera a krumpli és a tojás megfőzése. Ebbe a részbe nem vonok be gyereket (legalábbis a 4 évesemet még nem), de az összes többinél jöhet 🙂
Elő is készülhetünk előző nap hozzá a tojás és a krumpli megfőzésével, így az elkészítési idő jelentősen lerövidül.
Szóval ha puha a krumpli (sós, köménymagos és babérleveles vízben főzöm meg, egészben) és kemény a tojás, jöhet a szeletelés és rétegezés. Alulra ujjnyi vastagra vágott krumpli, rá kevés vegeta, tojáskarikák, cikkekre vágott lilahagyma, és kolbászkarikák. Az egész nyakonöntöm egy adag tejföllel, és jöhet a következő réteg.
Addig folytatom, amíg el nem fogynak az alapanyagok, és tejföllel zárom a sort.
Ezután megy be a hideg sütőbe, és 40 percig sütöm 180 fokon. Hát ennyi – könnyű, igaz?
Ha pedig marad ki pár karika krumpli (márpedig érdemes kihagyni, higgyétek el), akkor lehet ilyen kis falatkákat is készíteni: