Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 50 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Mígnem egy napon – felkészületlen háziasszony…. – szombatra esett egy ünnepnap, és bizony a reggelihez készülve döbbentem rá, hogy egy falat kenyér nem sok, de annyi sincs itthon. Így gyorsan elővettem az internetet – google a mi barátunk :o) -, és több receptből összegyúrtam egy számomra szimpatikusat. Nem kell hozzá öregtészta, sem több órányi kelesztés, hát uccu neki, csináljuk meg!
- 30 dkg fehér liszt
- 10 dkg rozsliszt
- 1/2 kocka élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl langyos víz
- magok (lenmag, szezámmag, szotyi, tökmag)
Elkészítés
Amíg az élesztő dolgozik, kimérem egy tálba a liszteket, a sót és az olajat, és elkezdem géppel összedolgozni. Hozzáöntöm az élesztős vizet is (ha nagyon keménynek érzem, teszek még hozzá egy kortynyit), és lágy tésztává gyúrom (vagyis gyúrja a gép 🙂 ). Akkor jó, ha az edény szélétől elválik.
Ha nagyon ragadna, kevés lisztet teszek még hozzá. Szórok bele ízlés szerint lenmagot, szezámmagot, tökmagot, szotyit (felénk ricának is hívják), még egy kicsit gyúrok rajta, megszórom a tetejét egy kevés liszttel, majd meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva 45 percig pihentetem.
Frissen a legfinomabb. Én azt szeretem a legjobban, amikor a teavaj ráolvad – szinte lehetetlen abbahagyni 🙂