Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ez a főzelék is nagylányom kérésére készült, de az igazat megvallva, én is nagyon szeretem. Tudom, akik menzásak voltak általános iskolában, nem feltétlenül őriznek szép emlékeket vele kapcsolatban, de ezzel a módszerrel még az is meg fogja szeretni, aki eddig messze elkerülte 🙂
Hozzávalók
- 20 dkg sárgaborsó (előző este bő vízbe áztatva)
- só, bors, kevés őrölt kömény
- 1 babérlevél
- késhegynyi tárkony és kakukkfű
A rántáshoz
- 1 dl olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 púpos evőkanál liszt
Elkészítés
A sárgaborsót már előző este bő vízbe leáztatom, így főzés előtt csak alaposan le kell mosni róla a vizet. Friss sós vízbe felteszem főzni, és egy idő után leszedem a habot, amit enged.
Eközben előkészítem a vöröshagymát és a fokhagymát
Ezután fűszerezem borssal, köménnyel, tárkonnyal és kakukkfűvel (édesapám ötlete volt, és egyáltalán nem rontotta el, sőt). Fedő alatt szép csendesen puhára főzöm, közben elkészítem a rántást:
az olajban puhára párolom az apró kockára vágott vöröshagymát.
Ezután hozzáadom a lisztet, és hagyom kicsit pirulni, közben sokszor megkeverem. A legutolsó egy percre hozzáadom a szintén apró kockára vágott (vagy zúzott) fokhagymát is, és csak amikor már finoman illatozik, akkor teszem bele a pirospaprikát, hogy ne égjen meg.
Az így kapott illatozó rántással sűrítem be a főzeléket. Tálalhatom magában, vagy sült virslivel, de akár egy jó kis szaftos pörkölt is lehet a kísérője.