Barion Pixel

Skót zsemle

Szerző:

Kelt tészták, Tojásmentes, Kenyérfélék, Összes recept, Zsemle, kifli

Adag: kb 70 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Limara oldalán láttam ezt a skót reggeli zsemle receptet, és azonnal éreztem, hogy nekem is ki kell próbálnom. Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető, és a formája miatt egyedi zsemlék születtek belőle. Azt hiszem, ez a recept is bekerül a gyakran használtak közé.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg puha vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • kenéshez pár korty langyos tej

 

Elkészítés

A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, közben előkészítem a többi hozzávalót. Amikor az élesztő már szép habos, hozzáöntöm a többiekhez, és géppel jól összedolgozom. Puha, de nem ragacsos tésztát kapok, kiolajozott edénybe teszem, és mehet langyos helyre pihenni 45 percre. 

 

 

Amikor már szépen megkelt a tészta, lisztezett felületre borítom, 9 egyenlő (na jó, nagyjából egyenlő…) részre osztom. Gömbölyítem, pihentetem 10-15 percig, majd kb. jó ujjnyi vastagra kinyújtom őket. 

 

 

Mehetnek sütőpapíros tepsire, de ne túl közel egymáshoz, mert még kelni fognak. 

 

 

Pihennek újabb 45 percet langyos helyen, letakarva, eközben előmelegítem a sütőt 200 fokra. 

 

 

Ha megkelt a tészta, és a sütő is forró, az ujjammal a zsemlék közepébe mélyedést nyomok, megkenem tejjel őket, picit megszórom liszttel a tetejüket, és mehetnek a sütőbe 15-20 percre. Amint szép színük lesz, már mehetnek is rácsra hűlni.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!