Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb 70 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Limara oldalán láttam ezt a skót reggeli zsemle receptet, és azonnal éreztem, hogy nekem is ki kell próbálnom. Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető, és a formája miatt egyedi zsemlék születtek belőle. Azt hiszem, ez a recept is bekerül a gyakran használtak közé.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg puha vaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- kenéshez pár korty langyos tej
Elkészítés
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, közben előkészítem a többi hozzávalót. Amikor az élesztő már szép habos, hozzáöntöm a többiekhez, és géppel jól összedolgozom. Puha, de nem ragacsos tésztát kapok, kiolajozott edénybe teszem, és mehet langyos helyre pihenni 45 percre.
Amikor már szépen megkelt a tészta, lisztezett felületre borítom, 9 egyenlő (na jó, nagyjából egyenlő…) részre osztom. Gömbölyítem, pihentetem 10-15 percig, majd kb. jó ujjnyi vastagra kinyújtom őket.
Mehetnek sütőpapíros tepsire, de ne túl közel egymáshoz, mert még kelni fognak.
Pihennek újabb 45 percet langyos helyen, letakarva, eközben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Ha megkelt a tészta, és a sütő is forró, az ujjammal a zsemlék közepébe mélyedést nyomok, megkenem tejjel őket, picit megszórom liszttel a tetejüket, és mehetnek a sütőbe 15-20 percre. Amint szép színük lesz, már mehetnek is rácsra hűlni.