Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 12 db
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Nagyon szeretem az ilyen teljes kiőrlésű lisztek keverékét is tartalmazó, magvakkal gazdagon megszórt és ellátott zsemleféléket, de őszintén: a bolti a közelébe sem ér ennek a házi verziónak. Ez ugyanis mutatós, finom, jól esik beleharapni akár üresen is (szendvicsként pláne), és ne utolsó sorban: csak természetes dolgokat tartalmaz.
Miket? Sorolom.
Hozzávalók
- 45 dkg BL55 lisz
- 20 dkg liszt vegyesen: tk rozs, tk tönköly és graham
- 1,4 dl langyos víz
- 120 g tejföl
- 170 g kefír
- 3 evőkanál olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 15 g só
- késhegynyi őrölt kömény
- kevés őrölt bors
- 2 evőkanál zabpehely
- 3 levél apróra vágott bazsalikom
- összesen 10 evőkanál magkeverék: szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgó
Elkészítés
A magvakat először egy száraz serpenyőben megpirítom, majd félreteszem hűlni.
A dagasztótálba mérem az összes többi hozzávalót
(a kefír és tejföl is legyen langyos, vagy keverjük el a melegvízzel, hogy ne legyenek teljesen hidegek), és közepesen kemény tésztát gyúrok belőle. Legalább 10 percig dolgozik a gép, ezután hozzáadom a kihűlt magvak felét (a másik fele kell majd a díszítésre), összedolgozom
Meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
Ezután lisztezett felületre borítom, és kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapot nyújtok belőle.
Alaposan bespriccelem a tetejét vízzel, és egyenletesen eloszlatom a tetején a maradék magvakat. Kicsit bele is nyomkodom a tenyeremmel a tésztába a magvakat, hogy jobban rögzüljenek.
12 egyforma darabra vágom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom a puffancsokat. Hagyok köztük elég helyet, mert még kelni fognak.
Hagyom ismét 45 percet pihenni, közben a sütőt előmelegítem a sütőt 220 fokra, aminek az aljába teszek egy edényt. Ebbe kb. 2 dl forró vizet öntök, majd a szépen megkelt párnákat betolom a sütőbe, és alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ugye milyen ínycsiklandó? 🙂