Barion Pixel

Soklisztes,sokmagvas fittness zsemle

Szerző:

Kelt tészták, Kenyérfélék, Összes recept, Zsemle, kifli

Adag: 12 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Nagyon szeretem az ilyen teljes kiőrlésű lisztek keverékét is tartalmazó, magvakkal gazdagon megszórt és ellátott zsemleféléket, de őszintén: a bolti a közelébe sem ér ennek a házi verziónak. Ez ugyanis mutatós, finom, jól esik beleharapni akár üresen is (szendvicsként pláne), és ne utolsó sorban: csak természetes dolgokat tartalmaz.
Miket? Sorolom.

Hozzávalók

  • 45 dkg BL55 lisz
  • 20 dkg liszt vegyesen: tk rozs, tk tönköly és graham
  • 1,4 dl langyos víz
  • 120 g tejföl
  • 170 g kefír
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 15 g só
  • késhegynyi őrölt kömény
  • kevés őrölt bors
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 3 levél apróra vágott bazsalikom
  • összesen 10 evőkanál magkeverék: szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgó

Elkészítés

A magvakat először egy száraz serpenyőben megpirítom, majd félreteszem hűlni.
A dagasztótálba mérem az összes többi hozzávalót

(a kefír és tejföl is legyen langyos, vagy keverjük el a melegvízzel, hogy ne legyenek teljesen hidegek), és közepesen kemény tésztát gyúrok belőle. Legalább 10 percig dolgozik a gép, ezután hozzáadom a kihűlt magvak felét (a másik fele kell majd a díszítésre), összedolgozom

Meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).

Ezután lisztezett felületre borítom, és kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapot nyújtok belőle.

Alaposan bespriccelem a tetejét vízzel, és egyenletesen eloszlatom a tetején a maradék magvakat. Kicsit bele is nyomkodom a tenyeremmel a tésztába a magvakat, hogy jobban rögzüljenek.

12 egyforma darabra vágom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom a puffancsokat. Hagyok köztük elég helyet, mert még kelni fognak.


Hagyom ismét 45 percet pihenni, közben a sütőt előmelegítem a sütőt 220 fokra, aminek az aljába teszek egy edényt. Ebbe kb. 2 dl forró vizet öntök, majd a szépen megkelt párnákat betolom a sütőbe, és alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ugye milyen ínycsiklandó? 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!