Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Gondolom, nem voltam egyedüli gyerek azzal, hogy soha nem ettem meg a spenótot. Nem voltam előítéletes vele, nem mondtam, hogy rossz ízű (vagy színű…), egészen egyszerűen nem ettem és kész. Ez így is volt egészen kb. 8 évvel ezelőttig, amikor is egy véletlen folytán megkóstoltam. És ízlett 🙂
És azóta rendszeresen készítem is.
Hozzávalók (6 tányérra)
- 2*45 dkg Iglo parajpüré (lehet más is, szerintem ez a legfinomabb)
- egy egész fej fokhagyma
- 3 púpos evőkanál zsír
- 3-4 púpos evőkanál liszt
- kb. egy liter tej
- cukor, só ízlés szerint
Elkészítés
A gyorsfagyasztott pürét kiolvasztom, és egy szűrőn lecsepegtetem a vizet róla.
Közben megpucolom a fokhagymát, és áttöröm fokhagymanyomón.
A zsíron megfuttatom a lisztet, és amikor már kezd színe lenni, ráteszem a fokhagymát is.
Amikor már finoman illatozik, mehet rá a spenót is, gyorsan elkeverem, és felöntöm kb. fél liter tejjel (innentől szakaszonként öntöm hozzá a tejet, lehet, hogy nem is fog kelleni az egész egy liter).
Ízesítem sóval, cukorral, és kis lángon (vigyázat, nagyon fröcsögős!), folyamatosan kevergetve összefőzöm. Ha nagyon sűrűnek találom, löttyintek hozzá egy kis tejet. Amikor eléri a tökéletesnél kicsit hígabb állagot, elzárom – még sűrűsödni fog az állásban.
Sült virslivel, debrecenivel, bundáskenyérrel vagy tükörtojással tálalom, esetleg grillezek mellé pár szelet gombát is, hangulatomnak és a hűtő adta lehetőségeknek megfelelően.
Jó étvágyat!