Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 16 szeletes torta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A nemrégiben megénekelt kávés sütiszeletet kívántam meg nagyon, de nem volt kedvem sütni. Így kitaláltam ezt a még egyszerűbb, még könnyebben és gyorsabban elkészíthető verziót, mindezt úgy, hogy az élvezeti értéke egy cseppet sem csorbult 😉
Hozzávalók
Az alaphoz (24 cm-es tortaformához):
- 12 dkg teavaj
- 15-18 dkg darált háztartási keksz
A kávés töltelékhez:
- 1 zacskó Dr. Oetker főzős vaníliapudingpor
- 1/2 liter tej
- 4 csapott kanál cukor
- 1 zacskó 3in1 kávé
- 20 dkg margarin
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
Elkészítés
Mivel nem kell piskótát sütni hozzá, az egész művelet kb. félóra alatt letudható, szóval nem igényel különösebben sok munkát, de minden percét megéri 🙂
A vajat egészen picit meglangyosítom, és összegyúrom kézzel a darált keksszel (ez lehet háztartási, vagy zabkeksz, ami éppen kéznél van. Én most az előbbit használtam). A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek, és ezen elegyengetem a masszát, ami mehet is a hűtőbe.
Ezután elkészítem a pudingot: a tej felében kézi habverővel csomómentesre keverem a pudingport és a cukrot, majd hozzáadom a többi tejet is, és elkezdem forralni. Amikor már szépen kezd sűrűsödni, hozzáöntöm az instant kávét, belekockázom a margarint, és készre főzöm. Félreteszem hűlni.
Ha a puding kihűlt, robotgéppel elkezdem habosítani. Nem kell sokáig dolgozni rajta, pár perc elegendő neki, és laza, könnyű krémet kapok. Az egész masszát szépen elegyengetem a kihűlt kekszes alapon.
Ezután a habtejszínből kemény habot verek, és kézügyességemnek/fantáziámnak megfelelően díszítem a torta tetejét. Hűtőbe teszem egy órára, és csak ezután veszem le a tortaforma oldalát.
Nagyon finom és szemnek is mutatós tortát kaptam, azt hiszem, gyakori vendég lesz nálunk 🙂
Nem kell félni, a hab nem fog összeesni, és akár egy kis ebéd utáni nasinak is jól szállítható 🙂
Próbáljátok ki ti is!
TIPPEK:
- a darált keksz lehet háztartási keksz (én most épp azt használtam, mert az volt kéznél), vagy zabkeksz, vagy amilyet szeretünk
- a kávé lehet instant, vagy 2in1 illetve 3in1 zacskós, de ha szeretnénk frissen főzöttet tenni bele, azzal is kiválóan működik. Ezesetben azonban a hozzáadott kávé mennyiségével csökkenteni kell a pudinghoz adott tej mennyiségét, hogy kellően sűrű legyen a krémünk