Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 személyre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A sütőtök az őszi szezonban nemcsak sütve, desszertként fogyasztható (a sütőtökös muffint próbáltad már?): édes ízével, könnyen alakítható állagával nagyon sokféle ételnél szolgál alapul. Például ennél a krémlevesnél, amit igazán kár lenne kihagyni 🙂
Hozzávalók
15-20 dkg sült sütőtök
7 dkg vöröshagyma
5 dl húsleves alaplé (vagy víz+ételízesítő)
Késhegynyi gyömbér és curry
A tálaláshoz
2 dkg tökmag
Pár csepp (tökmag- vagy olíva)olaj
Elkészítés
A sütőtököt már önmaga miatt is érdemes nagyobb tételben sütni, de ha kicsit előre gondolkodunk, akkor félre is teszünk belőle, hogy ezt a finom krémleves elkészítsük, így spórolva a leves elkészítési idején 🙂
Maga a folyamat pedig nagyon egyszerű: a vöröshagymát kevés olajon (vagy teavajon) megdinsztelem. Felöntöm a húsleves alaplével (ennek hiányában vízzel, amit házi vegetával vagy szárított zöldségkeverékkel ízesítek), hozzáadom a kisebb darabokra tépkedett sütőtököt, és felforralom. Ízesítem sóval, kevés frissen őrölt borssal, késhegynyi gyömbérrel és curry-vel, majd félrehúzom. Botmixerrel pürésítem, óvatosan, mert bármilyen szép színe is van a sütőtöknek, a konyhafalon nagy humorérzékkel megáldva sem mutat túl jól 🙂
Ha nagyon híg lenne, egy evőkanál liszttel (vagy keményítővel) lehet sűríteni, én nem igényeltem.
Száraz serpenyőben 2-3 perc alatt pirítok egy maroknyi tökmagot, ezzel és pár csepp (tökmag- vagy olíva)olajjal meglocsolva még melegen tálalom a levest.
TIPP
- Ha egy kicsit pikánssá szeretném tenni, az alapléből 1-1,5 dl-nyit jófajta fehérborral cserélem ki. A forralással elmegy az alkohol belőle, és csak az íze marad benne, így attól sem kell félni, ha esetleg gyerek kanalazik bele 🙂
- Még pikánsabbá tehetjük, ha egy naracs héját belereszeljük (figyeljünk oda, hogy csakis vegyszermentes narancshéjat használjunk! és levét is belefacsarjuk a levesbe