Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha lehet, friss idénygyümölcsöt használok. Na nem mintha a fagyasztottal bármi gond lenne, de a frissből nem vész el annyi, mint fagyasztás után, kiengedéskor a mirelitből. Ennek a pitének az alapreceptje pedig annyira jó, hogy bármikor, bármilyen gyümölccsel működik, próbáljátok csak ki! 🙂
Hozzávalók
- 70-80 dkg magozott, negyedelt szilva
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaníliáscukor
- egy csomag sütőpor
- 5 tojás
- ízlés szerint fahéj
- 15 dkg laktózmentes Vénusz margarin vagy langyos, de nem folyós vaj
Elkészítés
A legmacerásabb része az egész sütinek a gyümölcs előkészítése. A szilvát megmosom, kimagozom, és kb falatnyira vágom (ez az aprószemű szilva esetében annyit tesz, hogy negyedelem). Egy tányérba teszem, megszórom fahéjjal, és jöhet az összes többi mutatvány.
Az egész tojásokat robotgéppel elkezdem felverni. Amikor már kezd kicsit összeállni, hozzáadom a cukrokat, és legalább 10 percig legnagyobb fokozaton dolgozik rajta a gép.
Ekkor jöhet a margarin (vagy vaj), és újabb 3 percig verem. Ezután beleszórom a sütőporral elkevert lisztet is, és lazán, legkisebb fokozaton összedolgozom ezeket is. Jó sűrű masszát kapok. Ezután margarinnal/vajjal kikent, és liszttel enyhén kiszórt tepsibe öntöm (39*23 cm).
A szilvát a tetején szépen elegyengetem, kicsit meg is nyomkodom, és egy egész levés kristálycukorral megszórom.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre. Ha ekkor még nem elég barna a teteje, a sütőt elzárom, és kihasználva a melegét bent hagyom még 5 percre. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy alaposan átsült-e (ennyi gyümölcsnél nekem kellett a 40 perc sütés, ha kevesebbet teszek rá, rövidebb idő alatt is átsül).
Az egész lakást belengi a fahéjas sült szilva illata, aminek a tetején finoman megkaramellizálódik a cukor – csak győzzük kivárni, míg legalább annyira meghűl, hogy vágni lehessen 🙂
Ízlés szerint porcukorral megszórva vagy anélkül tálalom.