Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egyszer réges-régen jártam Erdélyben, és ott ettem csorbát. Nem is egyszer, hanem ahányszor csak alkalmam nyílt rá. Annyira ízlett, hogy eltökéltem: én bizony elkészítem ezt itthon is. Kis kísérletezgetés után ez a recept született.
Hozzávalók
- 30 dkg krumpli
- 20 dkg répa1 fehérrépa
- egy fej fokhagyma
- egy közepes fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- egy nagy doboz tejföl fele
- 2 evőkanál liszt
- kevés citromlé
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, tárkony, zöldségzöldje, késhegynyi őrölt kömény
Elkészítés
A zöldségeket megpucolom, a répát karikára vágom, a hagymát apró, a krumpli nagyobb, falatnyi kockára, a fehérrépát pedig csak bevágom, hogy szépen szétnyíljon főzés közben.
Kevés olajon összepirítom a krumpli kivételével a zöldségeket.
Amikor már finoman illatozik, és a répa szépen beszínezte a levet, felöntöm vízzel (kb. 1,7 liter), sózom, borsozom. Beleteszem a krumplit is, a babérlevéllel, a köménnyel és egy kávéskanál tárkonnyal együtt, és szép csendesen főzöm a levest.
Közben a lisztet elkeverem a tejfölben csomómentesre. Amikor már puha a répa (ennek kell legtöbb idő a levesben), akkor belemerek egy evőkanál levet a lisztes tejfölbe, gyorsan elkeverem egy kézi habverővel, majd még egy merőkanálnyi lé jöhet. Óvatosan visszacsorgatom a levesbe a masszát, rottyantok még rajta egyet, megszórom mégegyszer egy kevés tárkonnyal és zöldségzöldjével, és kész.
Tálaláskor kevés citromlével ízesítem. Én nagyon szeretem frissen melegen, de egy forró nyári napon a hűtőből kivéve is igazi frissítő és laktató finomság 🙂