A farsangi időszak lezárultát húshagyó kedd jelenti. Ezt a napot hamvazószerda követi, mely a Húsvétig tartó 40 napos nagyböjt első napja. Ebben az időszakban a katolikus hívők szigorú böjtöt tartanak, ellentétben a farsang alatti dőzsöléssel. Az asszonyok még az edényeket is a szokásosnál alaposabban mossák el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a böjti ételekbe.

A farsangi eszem-iszomról megmaradt ételeket azonban nem hagyták kárba veszni, ezért csütörtökön felfüggesztették a böjtöt, és torkos csütörtököt tartottak (egyéb nevei: zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök (Erdélyben), bodozúcsütörtök, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik). Ezen a napon minden farsangi maradékot elfogyasztottak, felkészülve ezzel a hosszú böjtre.

Erre a habzsolásra, a szigorú önmegtartóztatás előtti utolsó nagy lakomára utal a mondás is: “Inkább a has fakadjon, mintsem az étel megmaradjon”.

Milyen ételeket fogyasszunk torkos csütörtökön?

Mivel ennek a napnak a célja a megmaradt ételek elfogyasztása volt, így a farsangi időszak alatt készült ételek jöhetnek szóba. Ezek pedig jellemzően:

Torkos csütörtök az éttermekben is

2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. egy kezdeményezést indított, melynek a célja a torkos csütörtök szokásának felelevenítése volt. Ezen a napon az akcióban résztvevő éttermek kedvezményes menüsort kínáltak vendégeiknek. Egyes vendéglátók több napra is kiterjesztették kedvezményes árukat, így igyekezve minél szélesebb körnek elérhetővé tenni a részvételt. A Magyar Turizmus Zrt utóda, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség 2016-ig szervezte a rendezvényt, ezután pedig kiszállt a támogatásból.

Ennek is köszönhető, hogy a kezdeményezés mára már csak néhány lelkes étterem (főleg balatoni, pár budapesti és egy-egy kőszegi, illetve szentendrei étterem) összefogásában érhető el. Az idei lista meglehetősen rövid, nem nehéz választani közülük.

Summary
Torkos csütörtök
Article Name
Torkos csütörtök
Description
Tudd meg, honnan származik a torkos csütörtök hagyománya!
Author

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/
Summary
Torkos csütörtök
Article Name
Torkos csütörtök
Description
Tudd meg, honnan származik a torkos csütörtök hagyománya!
Author