Barion Pixel

Túrós finomság sósan és édesen: ökörszem

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 10 db

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

A túróval úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival: mindenhogy szeretem: sósan, édesen, sülve és főve, de nyersen is. 
Az ökörszem azért egy remek választás, ha túrós süteményt ennék, mert a tölteléktől függően lehet sós és édes is.

 

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • +1 tojás a kenéshez


A sós töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • só, bors, kapor


Az édes töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • egy csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • aszalt gyümölcsök (nálunk most mazsola és áfonya)
  • 2 evőkanál vaníliáscukor


Elkészítés

Ha nagyon finomra és bolondbiztos receptre keresek, Limarától indulok. Ez a recept is onnan származik, én csak a tölteléket variáltam saját szájízünkre.
A tésztával kezdek: minden hozzávalót belemérek az üstbe, és hagyom a gépet dolgozni. 

 

 

Amikor már szépen összeáll a kalácstészta, félreteszem jó 40 percre pihenni meleg helyre.

 

Közben elkészítem a kétféle tölteléket. Egyik sem nagy kunszt: a sóshoz a túrót villával összetöröm, a tejföllel tovább lazítom, sózom, borsozom, kaporral ízesítem, kész.

 

 

Az édeshez ugyanez: túró-tejföl összekever, citromhéj, cukor és só bele, kész.

 

Mazsolával (és ha van, egyéb aszalt gyümölcsökkel) feldobom, mert nálam a túró csak mazsolával az igazi 🙂

Ugye, hogy pofonegyszerű?
Ha megkelt a tészta, 10 egyforma darabra osztom. Gömbölyűre formázom, majd a tenyeremmel alaposan ellapítom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, jó nagy helyeket hagyva mindnek, mert még sokat fognak kelni. 

30 percig pihennek, majd jöhet a töltés.
Ehhez egy széles, egyenes talpú pohárral mélyedést nyomok minden tészta közepébe (előtte lisztbe mártom a pohár alját). 

Felébe megy a sós, másik felébe az édes töltelék.  

Újabb 15 percig pihennek, míg a sütő felmelegszik 180 fokra. 
Egy felvert tojással lekenem a tészta széleit, és mehet a sütőbe kb. 18 percre, vagy amíg szép aranybarna lesz.
Fagyasztható is készen, hogy bármikor előrántható legyen egy reggelire vagy uzsonnára 🙂

 

 

Jó étvágyat!

 

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!