Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 10 db
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A túróval úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival: mindenhogy szeretem: sósan, édesen, sülve és főve, de nyersen is.
Az ökörszem azért egy remek választás, ha túrós süteményt ennék, mert a tölteléktől függően lehet sós és édes is.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 3 dkg élesztő
- +1 tojás a kenéshez
A sós töltelékhez
- 25 dkg túró
- 3-4 evőkanál tejföl
- só, bors, kapor
Az édes töltelékhez
- 25 dkg túró
- 3-4 evőkanál tejföl
- egy csipet só
- egy citrom reszelt héja
- aszalt gyümölcsök (nálunk most mazsola és áfonya)
- 2 evőkanál vaníliáscukor
Elkészítés
Ha nagyon finomra és bolondbiztos receptre keresek, Limarától indulok. Ez a recept is onnan származik, én csak a tölteléket variáltam saját szájízünkre.
A tésztával kezdek: minden hozzávalót belemérek az üstbe, és hagyom a gépet dolgozni.
Amikor már szépen összeáll a kalácstészta, félreteszem jó 40 percre pihenni meleg helyre.
Közben elkészítem a kétféle tölteléket. Egyik sem nagy kunszt: a sóshoz a túrót villával összetöröm, a tejföllel tovább lazítom, sózom, borsozom, kaporral ízesítem, kész.
Az édeshez ugyanez: túró-tejföl összekever, citromhéj, cukor és só bele, kész.
Ugye, hogy pofonegyszerű?
Ha megkelt a tészta, 10 egyforma darabra osztom. Gömbölyűre formázom, majd a tenyeremmel alaposan ellapítom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, jó nagy helyeket hagyva mindnek, mert még sokat fognak kelni.
30 percig pihennek, majd jöhet a töltés.
Ehhez egy széles, egyenes talpú pohárral mélyedést nyomok minden tészta közepébe (előtte lisztbe mártom a pohár alját).
Felébe megy a sós, másik felébe az édes töltelék.
Újabb 15 percig pihennek, míg a sütő felmelegszik 180 fokra.
Egy felvert tojással lekenem a tészta széleit, és mehet a sütőbe kb. 18 percre, vagy amíg szép aranybarna lesz.
Fagyasztható is készen, hogy bármikor előrántható legyen egy reggelire vagy uzsonnára 🙂
Jó étvágyat!