Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Van az úgy, hogy váratlanul érkeznek vendégek. Vagy hogy az ember a füle botját sem kívánja megmozdítani, de valamit úgy nyammogna… vagy hogy a melegben a hosszantartó sütögetés veszi el a kedvét a finomságok elkészítésétől.
Na többek között ezekben a helyzetekben jöhet jól egy mindössze 30 perc alatt elkészíthető gyors és egyszerű, de annál nagyszerűbb finomság 🙂
Hozzávalók
- 25 dkg méz (én vegyes virágmézet használtam)
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kevés fahéj, szegfűszeg, gyömbér és/vagy szerecsendió (esetleg mézeskalács fűszerkeverék)
- a tetejére durvára tört mandula vagy mogyoró (esetleg dió)
Elkészítés
Azzal kezdem, hogy a sütőt előmelegítem, mert mire ez megvan, a süti már össze is állt, és mehet a sütőbe.
Hatalmas előnye a sütinek, hogy mosogatni sem kell sokat utána: egyetlen tálban összekeverhető hozzá minden :o)
Szóval a mézbe beleütöm az egész tojást és egynek a sárgáját, és alaposan elkeverem.
Csak ezután teszem a tűzre, és kis lángon melegítem. Hozzáadom a fűszereket, és elzárom.
Míg egy picit hűl, kivajazok és kilisztezek egy hőálló edényt (az enyém 16*28 cm-es).
A mézes masszához hozzákeverem a lisztet és szódabikarbónát.
Jó sűrű tésztát kapok.
Beleegyengetem a jénaiba. Nem kell túlságosan egyenletesre, sülés közben kisimulnak a ráncai 😉 (ahogy az enyémek, miközben falatozom a végeredményt 🙂 )
Végül megszórom a mandulával.
Ezekután már mehet is a sütőbe 25 percre (tűpróba). Ugye milyen egyszerű? 🙂
Lehet variálni aszalt gyümölcsökkel, csokidarabokkal is, csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek!
A receptért köszönet Hajninak, a mókuslekvárról 🙂