Barion Pixel

Zsályás sült csirkecomb sárgaborsófőzelékkel

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Összes recept, Főzelékek, köretek, Húsétel

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot és meglepetést sem okozok vele, ha elmondom: szeretem az egyszerűen elkészíthető ételeket. Különösen, ha pár perces előkészület után szépen teszik a dolgukat, majd a végén egy egyszerű, de nagyszerű étel kerül az asztalra. Ilyen ez a csirkecomb is.

 

Hozzávalók

  • 4 csirkecomb (alsó és felső együtt)
  • egy fej fokhagyma
  • vegeta, bors, zsálya (most éppen fagyasztottat használtam), bazsalikom
  • egy dl sör
  • 3 dkg vaj (esetleg zsír vagy olaj), 3 dkg húsos szalonna, fél fej vöröshagyma, egy evőkanál liszt

 

A főzelékhez

  • 25 dkg sárgaborsó
  • vegeta
  • bors
  • egy babérlevél
  • késhegynyi őrölt kömény
  • fél fej vöröshagyma
  • egy púpos evőkanál zsír
  • egy púpos evőkanál liszt
  • félkávéskanál 10%-os ecet

 

Elkészítés

A sárgaborsót még reggel (jobb esetben, ha nem felejtem el, még előző este) bő vízbe leáztatom. 
A csirkecombokat megtisztítom. 

Vegetával alaposan megszórom, frissen őrölt borssal meghintem, a fagyasztott zsályát rá és mellé morzsolom. Egy fej fokhagymát megpucolok, a gerezdeket a combok köré szórom. Meglocsolom egy deciliter sörrel, majd alufóliával lefedem a tepsit, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre (nem volt sok macera, igaz? 🙂 )

A sárgaborsót lemosom, és felteszem főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Ízesítem vegetával, borssal, egy babérlevéllel, kevés őrölt köménnyel. 

Fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor már puha, lekészítem a rántást: a zsíron megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a lisztet, és kis lángon megpirítom. 

Amikor már szép rózsaszín, folyamatos keverés közben hozzáöntöm a sárgaborsóhoz. 

Elkeverem, és a legvégén adom hozzá az ecetet.

Közben megnézem a husit is. 

Leveszem a fóliát, és anélkül is sütöm még 20-25 percig, hogy szép színt kapjon. 

Ekkor a combokat a fokhagymával együtt tálba szedem. A szaftot ki ne öntsük, finom mártás készíthető belőle: a gáztűzhely egyik rózsájára teszem (vigyázva, hogy forró a tepsi!), hozzáadok egy fél fej vöröshagymát karikára vágva, vékony csíkokra vágott szalonnát.

Folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen le. Mikor a szalonna és a hagyma már puha, hozzáadom a vajat vagy egy kevés zsírt/olajat, majd rászórom a lisztet, összekeverem, hogy sűrű mártást kapjak. 

A combokat ezzel a mártással locsolom meg tálaláskor. Jó étvágyat!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!