Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 db zsemle
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
A zsemle elkészítése nem sokban különbözik a kenyérétől, csak a formázásában. És ez sem egy nagy ördöngősség: kis gombócokat formázunk, és már süthetjük is 🙂
Ma egy igazán különleges formát mutatok, ami nagyon szemrevalóvá teszi a reggelire (vagy vacsorára szánt) zsemlénket.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz
- 2,2 dkg élesztő
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
- 2 evőkanál olaj
- 12 g só
- 1 kávéskanál cukor
- ízlés szerint szezámmag, lenmag (vagy bármilyen más mag)
Elkészítés
Az élesztőt nem futtatom fel, hanem egyszerűen csak a többi hozzávalóhoz morzsolom a dagasztótálba. 15-20 percig dagasztom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem a tésztát. Ezután óvatosan lisztezett felületre borítom, hogy a buborékokat ne nyomkodjom ki belőle.
Kicsit meghengergetem, és 8 egyforma darabra vágom a tésztát.
Az igy kapott darabokból gombócokat formázok.
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelek ki (az aljára teszem a papírt, és úgy csatolom rá az oldalát. A felesleges részeket levágom róla és kesz is), és szépen elegyengetem benne a gombócokat.
Újabb 40 percet pihennek, közben a sütőt előmelegítem 240 fokra. A sütő aljába beleteszek egy hőállo edényt, amibe 2 dl vizet öntök, hogy jó párás helyen sülhessenek a zsemlék.
Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel a zsemléket, és ízlés szerint megszórom őket szezámmaggal, lenmaggal, vagy éppen üresen hagyom őket.
15 percig sütöm 240 fokon, gőzben, majd újabb 15-20 percig 210 fokon, ekkor már gőz nélkül.
Amikor szép barnák, rácsra teszem őket, de a forma szélét és alját csak 10 perc múlva veszem le (előtte egy késsel körbevágom, ha véletlen odaragadt a széléhez, nehogy elszakítsam őket).
Kihűlve remek szendvics készíthető belőlük 🙂