Barion Pixel

Bableves, szívem csücske

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Levesek

Adag: 8 főre

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Megsúgom nektek: a legeslegkedvesebb leves számomra a bableves. Ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban, és gyerekkorom boldog évei jutnak eszembe, amikor édesanyám főzte nagy fazékban, majd fagyasztotta le kisebb edényekben, hogy akkor is bármikor elővehessünk pár tányérra valót, amikor épp nincs rá fél napunk, hogy elkészítsük.

Sokáig nem mertem kipróbálni, hogy egyedül megfőzzem, mert tartottam tőle, hogy nem sikerül reprodukálni a jól ismert és elvárt ízt, de aztán csak összeszedtem a bátorságomat, és nekiálltam. És milyen jól tettem 🙂

 

Hozzávalók

  • 50 dkg bab (lehetőleg vegyes)
  • 10 dkg zeller
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 2 fehérrépa (12-15 dkg)
  • 5 répa (60 dkg)
  • egy szelet füstölt szalonna vagy sonka
  • só, bors, törött pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • egy késhegynyi szódabikarbóna

 

A csipetkéhez

  • 1 tojás
  • liszt

 

Elkészítés

A babot már előző este megmosom és beáztatom, és hagyom egy éjszakát pihenni. Így hamarabb megpuhul, és nem kell fél napig főzni. 
Egy jó nagy lábasba felteszem főni a babot a vastag karikákra vágott répával, a félbevágott és beirdalt fehérrépával, az egész vöröshagymával, a gerezdekre szedett, pucolt fokhagymával és a nagyobb darabokra vágott zellerrel. Beleteszem a szalonnát is, ízesítem sóval, borssal, szódabikarbónával, és fedő alatt, időnként megkevergetve és kóstolgatva főzöm. 

Közben elkészítem a csipetkét: egy tojást felütök, és liszttel puha tésztát gyúrok belőle. 

Amikor már összeáll, kisebb darabokat tépek belőle, és folyamatosan lisztbe mártogatva, hogy ne ragadjon, három ujjal kis csipetkéket tépkedek belőle. 

Amikor a répa kezd puhulni, megcsinálom a rántást: a zsíron megfuttatom a lisztet, félrehúzom. Belekeverem a pirospaprikát is, és berántom a levest vele. 

Kicsit kevergetem még, majd beleszórom a csipetkét is. Még kb. 10 percig főzöm az egészet, és amikor a csipetke már puha, kész.

Tejföllel és ecettel tálalom.

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!