Barion Pixel

Kelbimbó saláta

Szerző:

Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Főzelékek, köretek

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1,5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Tapasztalatom szerint a kelbimbó meglehetősen megosztó étel: vagy nagyon szeretik, vagy még a szagát sem bírják elviselni. Merthogy azért valljuk be: van egy valóban jellegzetes szaga, ami bizony kitölti a rendelkezésre álló teret 🙂 nálunk a család éppen fele-fele arányban képviselő a fenti két tábort. A lányok szeretik, a fiúk kerülik; így amikor ezt készítem, biztosan tudom, hogy kettőnknek két evésre lesz elegendő a lenti adag. Ezzel pedig még a fiúk is kiegyeznek.

Hozzávalók

  • 25 dkg fűszeres sült kelbimbó
  • 15 dkg alma
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 8 dkg tejföl
  • 3 dkg majonéz
  • 1 dkg mustár
  • ízlés szerint cukor (nálam 6 csepp folyékony édesítő került bele), só és frissen őrölt bors

Elkészítés

Kislányommal mi szeretjük a fűszeres sült kelbimbót, így alapvetően dupla adagot szoktam sütni (a fenti mennyiséghez képest). Felét megesszük frissen, köretként; a másik feléből készítem ezt a salátát. Ha csak a salátához sütöd, készítsd el így: 1 dl olajban keverj el ízlés szerinti sót (ez lehet natúr és fűszerezett is, mint a medvehagymás fűszersó, melynek a receptjét itt találod: https://degeszpocak.hu/medvehagymas-so), borsot és tetszőleges zöldfűszereket. Nálam majoranna, bazsalikom, oregánó és rozmaring kerül bele. Használhatsz friss fűszereket, vagy morzsoltat is; de klassz fűszerkeverékeket is lehet már kapni termelőktől, hozzáadott adalékanyagoktól mentesen. Forgasd át ebben az ízesített olajban a megtisztított, falatnyira vágott kelbimbót, majd süsd meg. Erre kétféle megoldást is mutatok:

  • Sütőben: tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütéssel 20 perc, majd fólia nélkül még 10 perc
  • Air frierben: 180 fokon 20 perc, 2-3x átforgatva sütés közben.

Szóval ha a kelbimbó megsült, hagyd kihűlni. Addig készítsd el a tartárt: az almán kívül fent felsorolt összes hozzávalót egy kézi habverővel keverd homogén szósszá, közben kóstolgasd, hogy teljesen a saját szájízedre igazítsd. Nálunk az egyik kedvenc tevékenység ez a nyalakodás előkészítés közben 🙂

Ha kész a tartár, keverd bele a kis kockára vágott almát (kb 1×1 cm-re vágd). Az alma is abszolút ízlésfüggő: én a salátákban az édeskésebbet szeretem, de semmiképpen nem szoktam nagyon illatosat használni, hogy ne domináljon a salátában. Mialatt a tartár és az alma elkészül, a kelbimbó is kihűlt, mehet az is a tartárba, és irány a hűtő! Jót tesz neki egy óra (vagy több) állás, de ha minden alkotóelem hideg volt, akár azonnal is fogyasztható. Kiválóan laktat akár főételként is, de sült vagy grill húsok mellé, esetleg sajtok kísérőjeként is megállja a helyét.

TIPP

5 dkg (füstölt) sajtot tegyél bele apróra kockázva, remekül feldobja a salátát, és még laktatóbb lesz tőle.

Jó étvágyat!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!