Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 kg
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: könnyű
Ti is szeretitek a bodzát? Igazán nagyszerű és számtalan formában fogyasztható növény. Illatos, dekoratív, és nagyon finom, ezért is készítem többféleképpen: találtok nálam dzsemet https://degeszpocak.hu/bodzavirag-dzsem, limonádét https://degeszpocak.hu/bodzas-limonade, szörpöt https://degeszpocak.hu/tavaszi-finomsag-bodzaszorp és jégkrémet https://degeszpocak.hu/bodza-jegkrem; készítem akáccal ízesítve szörpként https://degeszpocak.hu/akacszorp-bodzaval és frissítő üdítőnek is https://degeszpocak.hu/limonade, valamint palacsintában kisütve is https://etcetera.hu/bodzas-palacsinta-recept. Most viszont egy igazán különleges módszert mutatok a tartósítására: bodzás cukrot készítek. És hogy mi mindenre is jó? Például ezzel ízesítem a teát, limonádét vagy épp süteményeket, palacsintatésztát. De akár a kávémat is, ha egy kicsit eltérnék a megszokottól. Mindenhez nagyon jól passzol, próbáljátok ki!
Hozzávalók (4 főre)
- 1 kg kristálycukor
- 30-40 nagy bodzavirág
Elkészítés
A bodzás cukor elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de mindenképpen szánjátok rá az időt, mert egy kissé pepecselős. Olyan napot válasszatok, amikor a gyerekekkel együtt van időtök elszöszölni a virágok letépkedésével, vagy éppen egy barátnős/tesós/anyukás délutánt dobnátok fel egy klassz gasztroprogrammal 🙂
Mindenekelőtt legyetek abban biztosak, hogy a bodza szennyeződéstől mentes helyről származik. Minden bodzás receptnél igaz az, hogy ne használjatok olyat, ami nagyforgalmú helyen nőtt, vagy egyéb légszennyezésnek volt kitéve. A levéltetvek is imádják a bodzát, ezért ne lepődjetek meg, ha a virágtányérok szárán sokat láttok belőle. Nem túl gusztusos látvány, de ha veszitek a fáradságot, hogy egy ollóval levagdossátok a menthető virágokat, még használhatóvá tudjátok tenni őket (mármint a virágot, nem a tetveket 🙂 ).
A virágokat véletlenül se mossátok le soha, mert azzal éppen a bodza ízét adó virágport mossátok le.
Ha ezekkel az előkészületekkel megvagytok, jöhet a munka! A virágokat tegyétek egy tálcára, és kézzel húzgáljátok le a szárról, bele egy tálba. Minél kevesebb szárat hagyjatok, hogy tényleg csak a virág és a virágpor kerüljön majd a cukorba.
Elég lassú a folyamat, de megéri, higgyétek el 🙂 Ha ezzel megvagytok, tegyétek egy késes aprítóba a virágok kb ötödét, 20 dkg cukor társaságában.
Pár gyors körrel a virágokat aprítsátok minél apróbbra, de túl sokáig ne keverjétek, mert annál jobban összeáll, csomósodik a cukor a virágokból származó nedvesség hatására. Az így kapott bodzás cukrot terítsétek sütőpapírral bélelt tepsire, egyengessétek el úgy, hogy kb 1,5-2 cm vastagon legyen csak a cukor, és 50 fokon, légkeveréssel kezdjétek el kiszárítani.
20 percenként egy villával törjétek át, keverjétek kicsit össze, hogy biztosan mindenhol ki tudjon száradni a cukor, különben a bennragadt nedvesség penészesedést és egyéb nemkívánt eredményt okozhat. A szárítás folyamata akár 1-1,5 óráig is eltarthat, de szánjuk rá ezt az időt, megéri!
További bodzás receptjeimet itt találjátok: https://degeszpocak.hu/category/bodza
Jó étvágyat!
Brigi