Barion Pixel

Rácsos almás pite

Szerző:

Tejmentes receptek, Édes vétkek, Összes recept, Torták

Adag: 8-10 főre (28 cm-es piteformához)

Elkészítési idő: csak ha ráérsz. Nagyon ráérsz…

Nehézségi fok: egyszerű

A férjem munkahelyén van egy szokás. Minden januárban esznek együtt egy előre megbeszélt sütit, amiben a készítője elrejtett egy vándorérmét. A kollégák közül aki megtalálja ezt az érmét, az lesz a szerencsés nyertes – aki a következő alkalomra sütheti a 45 főre a sütit 🙂 tavaly januárban férjem volt ez a szerencsés, így idén neki kellett bizonyítania, mégpedig almás pite téren. Nem csalhatott, nem segíthettem neki – enélkül is derekasan helytállt, és egy nagyon finom, igazán csinos rácsos almás pitét rittyentett. Sőt, egyből hármat, hogy jusson mindenkinek, és még nekünk is, kóstolónak 🙂

Én pedig azt hiszem, megtartom ezt a jó szokásomat, és gyakrabban fogom őt a konyhába engedni, hadd vezesse le kreativitását itt is. A leírás teljes egészében a férjemnek köszönhető, fogadjátok szeretettel. És most lássuk a pitét!

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg finom liszt
  • 16 dkg margarin
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 10 g sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl (ez lehet tejmentes)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • ½ citrom leve (vagy 3 cl citromlével helyettesíthető)
  • ízlés szerint ½ citrom reszelt héja

Töltelékhez

  • 1kg (édes) alma meghámozva
  • 3 dl reszelt alma leve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 csapott evőkanál cukor (alma édességétől függően)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

Sütőforma kikenéséhez

  • Margarin vagy vaj
  • Zsemlemorzsa

Elkészítés

Amilyen szép és finom ez a desszert, az elkészítése éppen annyira időigényes, cserébe viszont egyáltalán nem bonyolult. Viszont a munka minden percét megéri, higgyétek el!

Először is hámozzuk meg az almát és távolítsuk el a magházat is. Ezután nagylyukú reszelőn reszeljük le. Ez az előkészítő munka egyébként az egész folyamat legpepecsebb része, ha ezen túl vagyunk, máris félúton járunk! Tegyük félre állni a reszelt almát, míg a tésztát elkészítjük, hogy minél több levet kiengedjen.

A tészta elkészítését kezdjük azzal, hogy választunk egy megfelelő méretű tálat (jó nagyot), amibe a margarint nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Ekkor tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót, amiket szintén jól eldolgozunk a liszttel és margarinnal. Végül öntsük bele tojássárgáját és a tejfölt a citromlével együtt. Ezt követően összeállítjuk a tésztát, és hűtőben pihentetjük, míg a krém elkészül.

Krém: a korábban lereszelt almát kézzel kinyomkodjuk, jó alaposan, egyrészt hogy a puding elkészítéséhez a 3 dl almalevet kinyerjük, másrészt a tésztát se áztassa majd el a híg töltelék. Egy lábosba beletesszük a kifacsart almalevet és felfőzés előtt hozzáadjuk a pudingport, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd simára keverjük. Ezután gyakori kevergetés mellett felfőzzük. Mikor már besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt almát és a fahéjat, majd alaposan összekeverjük.

A sütőformát előkészítjük: kikenjük vajjal vagy margarinnal, majd vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával (ha szükséges, a felesleget kiszórjuk a formából). A tésztát pihentetés után kivesszük a hűtőből és 1/3 – 2/3 részre osztjuk. A sütőformának megfelelően kinyújtjuk a 2/3 rész tésztát úgy, hogy a tészta ne legyen fél centinél vékonyabb, és a sütőforma szélére is fel lehessen futtatni. Miután a formában szépen elegyengettük, egy villával a tészta alját sűrűn szurkáljuk meg. Ezután megtöltjük az elkészített és legalább langyosra hűtött krémmel.

A maradék 1/3 tésztát ugyanolyan vastagra nyújtjuk ki, mint az előbb (vagyis ne legyen túl vékony), és derelyevágóval 1 centi széles csíkokra vágjuk. Az almás krém tetejére helyezzük rácsos kialakításban. Ezt követően a 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 40 percig sütjük.

Tálalásnál ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés porcukorral.

Jó étvágyat!

TIPP

Ha marad tészta, linzerként is kisüthető, vagy pár napig a hűtőben is eláll, ha esetleg kedvet kapunk egy újabb adag pite elkészítéséhez

Próbáljátok ki a diós almás sütinket is: https://degeszpocak.hu/fahejas-dios-almas-suti/



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!