Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 2 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Videók,

Egyik nap drága kislányom briós után áhítozott. Ami nem is lenne egy bonyolult mutatvány, van egy jól bevált recept a tarsolyban és a blogon is. Azonban ha már sütök, úgy sütök, hogy a kisfiam is ehessen belőle, márpedig akkor variálni kell rajta, hogy tej- és tojásmentes is legyen.
És büszkén jelentem: sikerült 🙂


Hozzávalók

60 dkg liszt
9 dkg Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin
5 dkg vaníliás cukor
3 dkg élesztő
1/2 teáskanál só
3 dl langyos víz
5 evőkanál olaj

A töltelékhez: 
cukros darált dió


Elkészítés

Az összes hozzávalót belemérem a dagasztótálba (az élesztőt nem futtattam fel, de ha valaki szeretné, ne fogja vissza magát, úgy sem rontja el), legalább 10-15 percig dagasztottam. Szép fényes, az edény falától elváló, zsíros tésztát kaptam. 

Félretettem meleg helyre kelni. 

Nekem elég volt 30 perc, és duplájára kelt.

Ezután a tésztát elfeleztem. Az egyik felét téglalap alakúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Megszórtam a cukros darált dióval, és a szélesebb oldalán kezdve feltekertem, mint a kakaós csigát. 

Alaposan meghengergettem, hogy jó hosszú, tömör kígyót kapjak. 

Elfeleztem, és négyes fonással bevontam. 

Sütőpapírral bélelt tepsire tettem.  
Ezután következett a második adag tészta. Ezt 8 darabra osztottam, egyesével kígyót hengergettem belőle, és briós formára tekertem.

A tészta végét a briós alá dugtam, hogy szépen megemelje kelés közben a közepét. 

Itt látható a technika (a kupiért bocs, két beteg gyerek mellett egy otthoni patika elengedhetetlen…):

30 percig pihentettem mindkét adagot, közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Sütés előtt jó cukros vízzel megkentem. Alsó-felső sütéssel sütöttem, alulra tettem a fonott kalácsot, felülre a briósokat. 25 perc után helyet cseréltek, ekkor ismét lekentem őket a cukros vízzel, és a tetejüket megszórtam még kevés kristálycukorral is.

Még 10 percig sültek a briósok, ezen felül még 10 percig sült magában a kalács is. 

Nagyon finom reggeli vagy uzsonna válik belőle, és fagyasztható is, hogy bármikor elő lehessen venni egy kis nasinak 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/