Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 sütőtepsinyi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Egyik nap drága kislányom briós után áhítozott. Ami nem is lenne egy bonyolult mutatvány, van egy jól bevált recept a tarsolyban és a blogon is. Azonban ha már sütök, úgy sütök, hogy a kisfiam is ehessen belőle, márpedig akkor variálni kell rajta, hogy tej- és tojásmentes is legyen.
És büszkén jelentem: sikerült 🙂
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 9 dkg Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin
- 5 dkg vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 1/2 teáskanál só
- 3 dl langyos víz
- 5 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- cukros darált dió
Elkészítés
Az összes hozzávalót belemérem a dagasztótálba (az élesztőt nem futtattam fel, de ha valaki szeretné, ne fogja vissza magát, úgy sem rontja el), legalább 10-15 percig dagasztottam. Szép fényes, az edény falától elváló, zsíros tésztát kaptam.
Félretettem meleg helyre kelni.
Nekem elég volt 30 perc, és duplájára kelt.
Ezután a tésztát elfeleztem. Az egyik felét téglalap alakúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Megszórtam a cukros darált dióval, és a szélesebb oldalán kezdve feltekertem, mint a kakaós csigát.
Alaposan meghengergettem, hogy jó hosszú, tömör kígyót kapjak.
Elfeleztem, és négyes fonással bevontam.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem.
Ezután következett a második adag tészta. Ezt 8 darabra osztottam, egyesével kígyót hengergettem belőle, és briós formára tekertem.
A tészta végét a briós alá dugtam, hogy szépen megemelje kelés közben a közepét.
Itt látható a technika (a kupiért bocs, két beteg gyerek mellett egy otthoni patika elengedhetetlen…):
30 percig pihentettem mindkét adagot, közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Sütés előtt jó cukros vízzel megkentem. Alsó-felső sütéssel sütöttem, alulra tettem a fonott kalácsot, felülre a briósokat. 25 perc után helyet cseréltek, ekkor ismét lekentem őket a cukros vízzel, és a tetejüket megszórtam még kevés kristálycukorral is.
Még 10 percig sültek a briósok, ezen felül még 10 percig sült magában a kalács is.
Nagyon finom reggeli vagy uzsonna válik belőle, és fagyasztható is, hogy bármikor elő lehessen venni egy kis nasinak 🙂